Pasul Brenner este una dintre cele mai aglomerate treceri montane din Europa, utilizată pentru transportul de mărfuri. În fiecare an, peste 2,5 milioane de camioane, 14 milioane de vehicule și 50 de milioane de tone de mărfuri traversează pasul alpin.
Noul tunel feroviar Brenner Base, cofinanțat cu 2,3 miliarde de euro pentru patru acțiuni din programul MIE Transport, își propune să decongestioneze ruta München-Verona, care face parte din Coridorul Scandinavo-Mediteranean care se întinde de la Helsinki la La Valletta.
Calea ferată actuală urmează un traseu stabilit în 1860, șerpuind pe drumul montan înalt de 1.371 de metri, cu pante abrupte de până la 26%. Acest design limitează viteza trenurilor și capacitatea maximă de încărcare, necesitând cel puțin două locomotive pe partea italiană și trei pe partea austriacă. Prin urmare, calea ferată existentă nu este competitivă pentru transportul transfrontalier de mărfuri sau pasageri.
Cel mai lung tunel feroviar din lume
Noul Tunel de Bază Brenner abordează aceste probleme în cea mai critică parte a secțiunii, oferind un traseu aproape plat și drept. Cu o lungime de 64 km, va fi cel mai lung tunel feroviar subteran din lume.
Cu pante de doar 4 până la 7%, acesta se află la 580 de metri sub Pasul Brenner. Tunelul va reduce linia Fortezza – Innsbruck cu 20 km. În faza de planificare, se estima că trenurile de marfă vor atinge viteze de 160 km/h, iar trenurile de pasageri de până la 250 km/h, reducând timpul de călătorie de la 80 la doar 25 de minute.
Pe partea italiană, progresul este de 95%
Lucrările de excavare pentru Tunelul de Bază Brenner (BBT) pe partea italiană sunt oficial finalizate. Pe partea austriacă, mai trebuie săpați puțin peste 19 kilometri de tuneluri principale.
Consorțiul condus de Webuild, care construiește partea italiană a tunelului de bază Brenner – cel mai lung tunel feroviar din lume sub Alpi – a săpat până la granița cu Austria.
Când va fi finalizat, tunelul va conecta orașele Fortezza din Italia de Innsbruck din Austria.
Webuild spune că progresul general pe partea italiană, cunoscută sub numele de Lot Mules 2–3, este acum de peste 95%.
Webuild lucrează și pe partea austriacă a tunelului, la lotul Gola del Sill-Pfons, după ce a finalizat deja lotul Tulfes-Pfons, tot pe partea austriacă a graniței.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News