Țara în care e tabu ca tații să evite concediul parental: avantajele sistemului impus acum 50 de ani

Sursă foto: freepik.com

Au trecut 50 de ani de când țara a introdus concediul parental finanțat de stat, conceput pentru a fi împărțit cuplurilor. Politica de pionierat a Suediei oferă câteva lecții surprinzătoare pentru alte state.

Din 1974, când a devenit lege, numărul zilelor de concediu parental plătit a crescut și mai mult. Astăzi, părinții din Suedia (inclusiv LGBTQ+, adoptivi și părinți singuri) au dreptul legal la un total de 480 de zile libere de la muncă, unul dintre cele mai generoase pachete finanțate de stat de pe planetă.

Pentru primele 390 de zile, majoritatea părinților pot solicita beneficii echivalente cu 80% din salariile lor, până la un plafon salarial lunar de 3.590 GBP (4207 euro). După aceea, există o compensație legală zilnică de 14 GBP (16,41 euro).

Abordarea Suediei oferă o mulțime de perspective pentru țările sau locurile de muncă care doresc să ofere politici de îngrijire a copiilor mai neutre din punct de vedere al genului. În plus, există un număr tot mai mare de cercetări care evidențiază consecințele pozitive ale concediului asupra bunăstării părinților. În același timp, totuși, militanții pentru egalitate susțin că, în timp ce politicile Suediei ar putea părea utopice pentru observatorii feminiști, succesul acesteia de a încuraja părinții să împartă concediul a stagnat în ultimii ani, iar majoritatea cuplurilor heterosexuale încă nu împart subvențiile de stat în zile de concediu 50/50.

Lupta pentru normalizarea concediului de paternitate

Progresul Suediei în ceea ce privește încurajarea timpului liber pentru proaspeții tați trebuie privit în contextul politicii sale. În timp ce mișcările pentru drepturile femeilor au crescut la nivel global în anii 1960 și 1970 , ideologiile sale au intrat rapid în politica principală mai rapid în Suedia decât în ​​multe alte țări. Premierii social-democrați succesivi, în special Olof Palme, au promis să stimuleze egalitatea de gen și să întărească statul bunăstării, folosind taxele pentru a finanța schimbarea.

Unul dintre obiectivele declarate a fost acela de a implica tații mai mult în munca de îngrijire la domiciliu… și, în același timp, de a face posibil ca mamele să muncească mai mult sau să se întoarcă mai devreme la muncă”, a declarat pentru BBC Ylva Moberg , cercetător la Suedeza. Institutul de Cercetare Socială, parte a Universității din Stockholm.

„Luna tăticilor”, introdusă în 1995

În ciuda sprijinului puternic la urne, normele sociale nu s-au schimbat peste noapte. În 1974, când a fost introdusă pentru prima dată politica de concediu parental partajat, doar 0,5% din toate zilele de concediu au fost luate de tați; în anii 1990, proporția era încă în o singură cifră. În 1995, 30 de zile de concediu au fost, pentru prima dată, rezervate special fiecărui părinte, cu ideea că a avea o „lună a tăticilor” dedicată ar stimula cuplurile să împartă beneficiul în mod mai egal. Acest concediu „folosește sau pierde” a fost majorat la 60 de zile în 2002 și la 90 de zile în 2016. Fiecare dintre aceste reforme a văzut bărbații luând o cotă mai mare de zile de concediu parental, ajungând astăzi la aproximativ 30%.

Un alt stimulent menit să încurajeze părinții din Suedia să împartă concediul este flexibilitatea în ceea ce privește acordarea concediului subvenționat de stat. În timp ce multe cupluri fac pe rând o perioadă acasă înainte ca un copil să înceapă grădinița, cuplurile pot lua, de asemenea, până la 30 de zile de concediu parental simultan, iar 96 de zile pot fi salvate pentru a fi folosite atunci când copilul este mai mare (cu vârste între patru și 12 ani). Părinții au, de asemenea, dreptul legal de a lucra cu jumătate de normă și sunt plătiți pentru a merge în concediu pentru creșterea copilului în restul săptămânii de lucru.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL