„Târgul de lăsatu’ secului”. Ministrul Agriculturii: Viitorul stă în măsurile de sprijin

targ MADR
Sursă foto: MADR

Producătorii agricoli și procesatorii români vă invită, începând de astăzi, la „Târgul de lăsatu’ secului” din curtea MADR.  Timp de 5 zile, vizitatorii se pot bucura de cele 40 de produse atestate tradițional și de aproape 50 de produse cu mențiune de „produs montan”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduieste  în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj” si reprezintă o oportunitate pentru fermierii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

„Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii și fermierii români care depun eforturi pentru a depăși cu bine provocările din această perioadă și a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii românești stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale și în mâinile harnice ale fermierilor și procesatorilor noștri! Fermierii și producătorii români sunt recunoscuți pentru priceperea, puterea de muncă și tradiția de a produce alimente gustoase, sănătoase și de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru față de munca lor, cumpărând din România și să mâncăm românește!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionuț BARBU.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

Astfel, la standul „Cozonac Domnesc” puteți găsi vestitul Cozonac Domnesc, produs tradițional moldovenesc, atestat de MADR, obținut după o rețetă veche, îmbunătățită de-a lungul timpului. De asemenea, vor fi disponibile alte bunătăți moldovenești preparate din ingrediente naturale, precum plăcinte poale-n brâu, prăjituri de casă, găluște cu prune, sărățele. Toate produsele sunt preparate după rețete simple, moștenite din moși-strămoși.

cozonac
Foto MADR

Expozanti: 40 de producători și artizani locali din regiunea de nord vest și centru a României

Creșterea consumului de produse românești se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare românești și prin valorificarea tradițiilor gastronomice și culinare autohtone, precum și a obiceiurilor și meșteșugurilor locale.

La acest eveniment vor participa circa 40 de producători și artizani locali din regiunea de nord vest și centru a României. Asociația „Produs de Cluj” promovează, prin intermediul târgurilor naționale și internaționale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obținute din materie primă provenită din microfermele proprii și de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale și nu numai.

prajituri Targ MADR
Foto MADR

Standul „Gustul de altădată”, cu un sortiment variat de produse de patiserie și prăjituri de casă, realizate din ingrediente naturale, este un punct de atractie pentru vizitatori si cumparatori.

La targ sunt peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.

Fotot MADR

Un alt stand prezinta pâine tradițională cu cartofi și prăjituri de casă, pregătite, de asemenea, după rețete tradiționale proprii. Totul se frământă manual. Producătorul lucrează împreună cu familia, iar desfacerea produselor se realizează în magazine și la târguri tradiționale. Pita de cartofi de la Boianu, colacul cu nucă de la Boianu și checul de la Boianu sunt produse atestate tradițional.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată și Telemeaua de Sibiu, două produse  recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenți meșteri artizani care vor expune costume populare și păpuși artizanale îmbrăcate în port tradițional românesc, dar și producători de cosmetice bio, lavandă și produse din lavandă, cât și decorațiuni de sezon.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: