Ţările în curs de dezvoltare au plătit o sumă record de 443,5 miliarde de dolari în 2022 pentru a-şi achita din datoriile publice, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut la nivel global, potrivit Băncii Mondiale, citată de CNBC.
Aceasta a fost o creştere de 5% faţă de anul precedent, iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi pentru cele mai sărace ţări din lume. Costul deservirii datoriilor pentru cele mai sărace 24 de naţiuni din lume ar putea creşte cu până la 39% în 2023 şi 2024, potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind Datoria Internaţională, publicat miercuri.
”Nivelurile record ale datoriei şi ratele ridicate ale dobânzilor au pus multe ţări pe calea crizei. Cu fiecare trimestru în care ratele dobânzilor rămân ridicate rezultă că mai multe ţări în curs de dezvoltare intră în dificultate şi se confruntă cu alegerea dificilă de a-şi deservi datoriile publice sau de a investi în sănătatea publică, educaţie şi infrastructură”, a declarat Indermit Gill, economistul şef al Băncii Mondiale şi vicepreşedinte senior pentru economia dezvoltării.
Subliniind gravitatea situaţiei, Banca Mondială a spus că în ultimii trei ani au existat 18 intrări n incapacitate de plată, în 10 ţări în curs de dezvoltare, mai mult decât totalul din ultimele două decenii la un loc. Lista include incapacităţi de plată în Ghana, Sri Lanka şi Zambia, printre altele. Există 28 de ţări eligibile să împrumute de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare a Băncii Mondiale, o facilitate destinată să ajute cele mai sărace naţiuni ale lumii.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News