Țările baltice demontează ultimele linii de transport a energiei produse în Rusia și Belarus

Sursă foto: Pixabay

După aproape 35 de ani de la ieșirea din Uniunea Sovietică, țările baltice Estonia, Letonia și Lituania vor întrerupe în acest weekend conexiunile la rețeaua de electricitate din Rusia și Belarus, și se vor orienta spre aliații lor din Uniunea Europeană.

Întreruperea legăturilor economice cu Rusia, bogată în petrol și gaze, are o semnificație geopolitică și simbolică, scrie NPR. Demersurile în acest sens s-au accelerat după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în urmă cu trei ani, ceea ce a afectat relațiile Moscovei cu UE.

Țările baltice, toate membre NATO, au avut adesea relații tensionate cu Rusia de când și-au declarat independența față de URSS în 1990 – iar acestea s-au deteriorat și mai mult în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022.

Șaisprezece linii de furnizare a energiei între cele trei state baltice și Rusia și Belarus au fost demontate de-a lungul anilor, pe măsură ce a fost creată o nouă rețea care le leagă de restul UE, inclusiv cabluri subacvatice în Marea Baltică.

Sâmbătă, ultimele linii rămase între acestea și Rusia, Belarus și Kaliningrad – o exclavă rusă situată între Polonia și Lituania, și mare – vor fi oprite una câte una.

Apoi, timp de 24 de ore, sistemul energetic baltic va funcționa într-un „mod de funcționare insular”. A doua zi, sistemul energetic va fuziona cu rețelele europene continentale și nordice prin intermediul mai multor legături cu Finlanda, Suedia și Polonia.

Regiunea Kaliningrad, care nu are legături terestre cu Rusia continentală, se bazează deja pe propria producție de energie, potrivit Litgrid, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Lituania.

Cele trei țări baltice, care au împreună o graniță de 1.015 mile (1633 km) cu Rusia și Belarus, au informat în mod oficial Moscova și Minskul cu privire la planul de deconectare în luna iulie. Operatorii lor naționali de sisteme de transport au creditat un sprijin de 1,2 miliarde de euro din partea UE și din alte surse pentru a ajuta țările să se sincronizeze cu zona Europei continentale.

Citește mai multe AICI.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: