Un pas important în construcția Autostrăzii Moldovei: primul tablier metalic a fost montat pe Lotul 3, folosind o tehnologie avansată, întâlnită și în construcția zgârie-norilor.
Primul tablier metalic de pe Lotul 3 al Autostrăzii Moldovei (tronsonul Ploiești–Buzău) a fost montat cu succes, anunță secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta a fost produs în România, de o companie cu capital integral românesc, folosind o tehnologie robotizată de ultimă generație, sudarea sub strat de flux (SAW – Submerged Arc Welding).
Această tehnologie este utilizată la nivel internațional în construcția recipienților sub presiune, a navelor, podurilor, zgârie-norilor și altor structuri cu portanță mare. Potrivit reprezentanților, procedeul de sudare sub strat de flux „se aplică în cazul sudării recipienţilor sub presiune, în industria navală, a construcţiilor civile, poduri, zgârie-nori, în industria grea, în general la fabricarea elementelor structurale cu portanţă ridicată.”
Lotul 3, aflat între localitățile Pietroasele și Buzău, a depășit 40% progres fizic. Până acum a fost finalizată montarea tablierului metalic la un prim pasaj care traversează DN2B, o structură compusă din trei deschideri și cu o greutate totală de 419 tone.
Pe șantier au început să sosească și componentele pentru următorul pasaj, iar ultima montare a acestora este estimată pentru luna iunie. „Se lucrează la toate structurile, dintre care 3 necesită montarea tablierului metalic”, scrie Irinel Ionel Scrioșteanu într-o postare pe Facebook. De asemenea, „se execută lucrări pe întregul amplasament al șantierului, fiind desfășurate inclusiv lucrări de realizare a stratului de balast stabilizat cu ciment și lucrări de așternere a asfaltului”, precizează acesta.
Lucrările la acest lot au început vara trecută și includ următoarele obiective principale:
- 13,9 km de autostradă;
- 2 noduri rutiere;
- 8 poduri și pasaje, dintre care unul de o complexitate tehnică ridicată (1260 metri lungime);
- 1 parcare (pe ambele sensuri) de tip S3;
- 1 Centru de Întreținere și Coordonare;
- perdele forestiere pe o suprafață de 35,6 hectare;
- 12 spații pentru încărcarea autoturismelor electrice.
Construcția avansează rapid, iar autoritățile își propun să respecte calendarul lucrărilor stabilit.
Cteste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News