Tensiuni pe plan extern. Reacții bizare ale candidaților la prezidențiale: Nicușor Dan s-a dus la biserică

Sursa foto: Administrația Prezidențială a României

SUA și Rusia dezbat viitorul întregului continent european, însă candidații la alegerile prezidențiale nu par foarte interesați de acest subiect. Dezbaterile publice lipsesc, iar fiecare preferă să vorbească pentru electoratul său.

În ultimele săptămâni, niciun candidat nu a prezentat o strategie clară pentru politica externă a României, într-o perioadă cu atât de multe amenințări și riscuri. Suveraniștii continuă cu discursuri rupte de realitate uneori, însă par să se grupeze toți în spatele lui Donald Trump. Situația este mai dificilă pentru candidații pro-UE, care merg pe vechiul drum, însă ultimele două săptămâni ne-au arătat că vechiul drum nu mai există.

Nicușor Dan vrea să fie un președinte absent

Nicușor Dan își construiește o Românie paralelă în care ignoră toate problemele României reale. În timp ce bucureștenii se confruntă cu zăpada și frigul în case, primarul a decis să plece în țară pentru a se promova. În timp ce SUA și Rusia negociază și viitorul României, Nicușor Dan vorbește despre refacerea bisericilor din Moldova. Primarul a publicat, ieri, un video despre bisericile din țară. Acesta a mers în regiunea Moldova pentru a le spune românilor că reface bisericile și așa va înflori turismul și economia.

Abia după-amiază, Nicușor Dan s-a gândit să vorbească despre politică externă. PS News i-a trimis ieri mai multe întrebări, însă acesta a refuzat să răspundă. Într-o intervenție la B1 TV, Nicușor Dan a precizat că vrea ca UE să ajute Ucraina, deși acest ajutor înseamnă continuarea războiului.

„O convocare a CSAT-ului este necesară, dar cu calm. (…) O pace trebuie să fie obținută cu acordul Ucrainei. (…) Eu aș vrea ca țările europene împreună să ajute Ucraina”, sunt câteva dintre declarațiile făcute de Nicușor Dan.

Primarul nu a spus nimic concret despre situația actuală, ci doar idei generale și arhicunoscute. Mulți români și-ar fi dorit să afle ce ar face dacă ar fi președinte, pentru că o convocare CSAT nu rezolvă problemele de politică externă. Candidatul ar fi trebuit să explice cum se raportează la SUA condusă de Trump și care este viitorul unei Uniuni Europene fără lideri. Dar Nicușor Dan mizează totul pe Ucraina, de parcă viitorul României se va decide la Kiev. Atitudinea lui Nicușor Dan ridică multe semne de întrebare. Dacă nu le este aproape bucureștenilor în situații de criză, precum ninsoarea din ultimele zile, cum ar putea să ajute România în situații de criză.

Elena Lasconi, o altă absență

Elena Lasconi, candidata USR, este celebră pentru gafele sale în discuțiile de politică externă. În 2025, aceasta a decis să evite astfel de dezbateri. Lasconi nu a publicat, ieri, nici un mesaj despre retragerea trupelor americane din Europa de Est, așa cum se discută la nivel internațional. Lidera USR a publicat un video în care aprecia rezistența ucrainenilor, fără să spună ceva despre ce ar trebui să facă România.

Candidata USR vorbea, ieri, despre legea dronelor și se certa cu Ministerul Apărării Naționale. Lasconi nu a publicat nimic despre negocierile SUA-Rusia, ce ar trebui să facă România, care este direcția de politică externă. Ca și Nicușor Dan, Lasconi urmează Ucraina în orice proiect, de parcă România depinde de ceea ce vrea Kievul. Candidații unei țări membre UE și NATO se agață de o Ucraina distrusă de război, iar asta arată că nu au ambiții sau strategii pentru politica externă.

Crin Antonescu, primul candidat care a reacționat

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a fost primul care a reacționat la informația că SUA și Rusia ar negocia o retragere a trupelor americane din Europa de Est.

„Discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă și nu putem să tăcem sau să așteptăm un semn.

Trebuie să ieșim din încremenire și să facem doi pași simpli:

1.⁠ ⁠să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Țării și, ulterior, să se comunice clar și punctual ce s-a discutat.

2.⁠ ⁠să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toți, pentru că soarta țării ne privește pe toți. Indiferent de poziționarea ideologică”, a scris Antonescu pe rețelele de socializare.

Tot ieri, Crin Antonescu a lansat și un atac dur la adresa Ambasada SUA, acuzând-o că a fost implicată în anchete împotriva unor politicieni români. Candidatul revine la ideile sale mai vechi, după ce în 2012 spunea că marele său rival este Departamentul de Stat al SUA. Declarațiile lui Antonescu anti-SUA, aruncate în spațiul public doar pentru a provoca puțin scandal, sunt greu de înțeles deoarece electoratul din România este în mare parte pro-SUA.

„Totuși, dacă vorbim de ceea ce unii numesc în România soroșism și în Statele Unite și de lucrurile care s-au întâmplat, nu dorește oare domnul Vance să facem o dezbatere un pic mai în detaliu despre ce s-a întâmplat în România?. Nu vrea domnul Vance să discutăm câte dosare politice s-au făcut în justiția din România în ultimii ani sub oblăduirea Ambasadei Statelor Unite, chiar dacă sub un alt regim?”, a spus Antonescu, ieri.

Victor Ponta consideră că ar fi un fake news

Victor Ponta și-a anunțat recent candidatura și abordează fără ezitare subiectele de politică externă. Ponta a spus că informația conform căreia SUA și-ar retrage trupele din Europa de Est este un „total fake news” inventat de „sorosiști”.

„Toți sorosistii care au distrus România timp de 10 au inventat încă un TOTAL FAKE  NEWS  – că SUA și Trump dau România pe mâna Rusiei! Bineînțeles o mare minciună! (…) Reprezentanții SUA au spus clar că nu a existat nicio discuție ieri în Arabia Saudită despre România – totul este un FAKE NEWS din campania sorosista și iresponsabilă prin care România trebuie îndepărtată de SUA și pusă în conflict cu Administrația Trump! Totul ca să acopere gravele probleme democratice legate de Alegerile Prezidențiale”, a scris Ponta pe Facebook.

Călin Georgescu ignoră politica externă

Călin Georgescu ignoră subiectele de politică externă și continuă să vorbească despre turul doi al alegerilor prezidențiale. Georgescu a publicat, ieri, doar materiale video în care vorbește despre turul doi și decizia CCR. Acesta evită subiectele despre securitatea României sau ce ar face dacă ar fi președinte. Georgescu își alimentează electoratul doar cu subiecte care alimentează nemulțumirile în societate.

Candidatul independent nu a prezentat nici măcar un plan pentru România, cu ideile pe care le are pentru țară, cu strategia sa de politică externă și nimic nu arată că ar putea înțelege schimbările de la nivel internațional.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: