Termenul de cumpărare a anilor de pensie, prelungit de Guvern

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Guvernul va prelungi perioada de cumpărare a vechimii în muncă până la sfârșitul anului 2023, respectiv până în data de 31 decembrie. Un document în acest sens a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii. Este vorba despre un proiect de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică.

Plata vechimii în muncă se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat.

Pentru a se putea cumpăra vechime în muncă trebuie plătit 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, este nevoie de un an de vechime, se va plăti 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Pentru cinci ani, suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro). Cei mai interesați de această procedură sunt cei care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă, notează ziare.com.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL