Reţeaua de socializare TikTok a obţinut miercuri un prim succes în bătălia judiciară din Statele Unite împotriva unei legi care o obligă pe firma sa mamă chineză să o vândă sub ameninţarea interzicerii, prin faptul că Curtea Supremă a acceptat să examineze constituţionalitatea acestei legi, relatează AFP.
Congresul american a adoptat acest text în aprilie, cu o largă majoritate de aleşi democraţi şi republicani. Legea vizează să prevină riscuri de spionaj şi de manipluare de către autorităţile chineze a utilizatorilor TikTok, care revendică 170 de miloane de utilizatori în Statele Unite. Legea – promulgartă imediat de către preşedintele Joe Biden – stabileşte firmei-mamă a reţelei de socializare, ByteDance, data limită de 19 ianuarie pentru a se conforma. TikTok a contestat în mai multe rânduri faptul că a transmis informaţii Guvernului de la Beijing şi a dat asigurări că refuză orice cerere în acest sens. Un recurs împotriva acestei legi al reţelei a fost respins la 6 decembrie de către Curtea Federală d Apel de la Washington, care i-a respins, de asemenea, la 13 decembrie, o cerere de suspendare.
Curtea Supremă americană a acceptat, în schimb, miercuri, să examineze dosarul. Ea nu a suspendat intrarea în vigoare a legii, aşa cum i-au cerut luni TikTok şi Bytedance, însă a stabilit dezbaterile la 10 ianuarie. Ele vor aborda problema dacă această lege încalcă Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează libertatea de exprimare.
”Congresul a adoptat o restricţie masivă şi fără precedent a libertăţii cuvântului”, acuză TikTok şi ByteDance, subliniind că legea urmează să intre în vigoare cu o zi înainte de învestirea noului preşedinte Donald Trump.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News