TIR-ul românesc atacat în Franța și Europa naționalistă: aveți grijă ce vă doriți!

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un detaliu al protestelor agricultorilor francezi merită să ne dea mult de gândit aici, în România. Este vorba despre TIR-ul cu 10 tone de carne de pui provenită din România, a cărui încărcătură a fost distrusă de manifestanți. Marfă compromisă, bani pierduți și, peste toate acestea, starea de nesiguranță a șoferilor. Dar mai este ceva.

Tot acest gest absurd al unora dintre agricultorii francezi nemulțumiți ne arată, de fapt, chipul Europei granițelor, al Europei națiunilor, pe care extremiștii de dreapta o tot vântură în această perioadă.

Uniunea Europeană se bazează pe libera circulație a persoanelor, bunurilor și capitalurilor. Ce s-ar întâmpla dacă fiecare stat ar pune opreliști, dacă ar porni războaie comerciale?

Am avea blocajele vizibile acum în Franța, multiplicate de zeci sau sute de ori. Pierderile ar fi imense.

Nu credeți? Întrebați-i pe transportatori și pe producătorii români care își vând mărfurile în Occident – și peste 70 la sută din comerțul exterior al României merge într-acolo. Așa-i că e bună piața unică?

Întrebați-i pe românii care lucrează în vestul Europei: așa-i că e bună libera circulație a forței de muncă?

Să nu ne facem iluzii, dacă astăzi niște agricultori francezi nervoși atacă un camion românesc, nu-i exclus ca mâine, niște extremiști supărați să-i ia în vizor pe români fiindcă ocupă locurile de muncă ale autohtonilor.

Naționalismul a ajuns la mare modă acum, în România, inspirat, probabil, din practica unor regimuri iliberale din regiune, precum cel al lui Viktor Orban din Ungaria sau Alexander Vucic în Serbia.

Ei lasă impresia că poți rămâne, cum se spune, în două luntrii. Poți să fii naționalist la tine acasă și, în același timp, să beneficiezi de avantajele Uniunii Europene. Mai multe avantaje în cazul Ungariei, care este stat membru și deloc puține în cazul Serbiei, care nu este – dar se bucură de circulație fără vize sau acorduri de liber schimb și programe de preaderare finanțate cu bani europeni.

Toate acestea pot funcționa, însă, cu o singură condiție: Uniunea Europeană să rămână Uniunea Europeană și, mai ales, să rămână generoasă.

Ce ne facem, însă, dacă vocea agricultorilor francezi va fi preluată de extrema dreaptă în ascensiune, iar protecționismul și izolaționismul vor deveni politică de stat?

Cu alte cuvinte, ce-am face dacă în loc de o Românie naționalistă, dar beneficiară a pieței unice, a libertăților de circulație și a fondurilor europene, am avea de-a face și cu o Franță naționalistă?

Și dacă unei Franțe naționaliste i s-ar adăuga o Germanie naționalistă, o Italie naționalistă și așa mai departe? Oare chiar ne dorim să vedem în realitate visul ultim al extremei drepte, cel al unei Europe sparte în state naționaliste?

Nu știm ce avantaje am avea noi, românii, din asta. Dar ultima experiență istorică a Europei plonjate în naționalism, cea a sfârșitul anilor 1930, nu a fost deloc fericită pentru România: prăbușirea democrației, amputări teritoriale, război și ocupația sovietică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL