EXCLUSIV INTERVIU de prezidențiabil. Teodor Meleșcanu: ”Toată lumea a strâns semnături. Și din organizațiile de tineret ale Partidului Național Liberal”

PSnews.ro continuă seria interviurilor. Invitatul nostru de astăzi este fostul șef al SIE, candidat independent la prezidențiale, Teodor Meleșcanu.

Fostul șef al SIE a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre motivele care l-au determinat să intre în cursa pentru prezidențială, despre o posibilă revenire a fostului lider Crin Antonescu în fruntea Partidului Național Liberal, dar și despre bătălia pentru Cotroceni.

Reporter: Ce v-a determinat să candidați la alegerile prezidențiale și când v-ați decis să intrați în cursa pentru Cotroceni?

Teodor Meleșcanu: Nu a fost o decizie luată pe ultima sută de metri. Încă din luna ianuarie mi-am prezentat disponibilitatea de a candida, menționând că asta va depinde de existența unei oferte serioase.

În momentul în care am avut mai multe organizații non-guvernamentale și două partide mai mici care au promis că se vor implica în strângerea de semănturi, am decis să intru în campanie.

Vă spun că nu a fost o decizie bazată pe orgolii personale. Eu consider că în perioada pe care o traversează România acum, rolul președintelui a devenit extrem de important, iar funcționarea relației instituționale între prim-ministru și președinte este un ingredient esențial în atingerea obiectivelor.

Am expertiza necesară, mai ales pe tot ceea ce înseamnă atribuții prezidențiale. Am considerat că trebuie să fac acest lucru, cu toate riscurile pe care le implică, deși aveam o poziție bună, poziție de care am înțeles că multă lume este interesată.

A fost pur și simplu o decizie luată în urma unei evaluări personale în urma căreia am constatat că este nevoie de un alt tip de președinte, un președinte care să strângă oamenii, să colaboreze cu prim-ministrul în ceea ce reprezintă teme de interes național.

Am evaluat și faptul că politica externă reprezintă una dintre prioritățile maxime ale României și, mai ales, continuarea unei politici externe bazate pe Parteneriatul Strategic cu SUA, în calitatea noastră de membru NATO și al Uniunii Europene.

Pornind de la experiența mea, ca ministru de Externe și director al SIE, consider că sunt omul care poate să facă acest lucru. În al doilea rând, am pornit și de la considerentul că au trecut ceva ani, iar România s-a schimbat și au apărut inclusiv probleme de funcționare a statului.

Am venit cu ideea că primul lucru pe care trebuie să îl facem este o actualizare a Constituției prin reducerea numărului de parlamentari la 324, scurtarea mandatului prezidențial de la cinci ani la patru ani și organizarea de alegeri concomitente pentru Parlament și pentru președinte, lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt absolut esențiale.
S-a dovedit că o arbitrare în România între un președinte și un prim-ministru care provin din zone foarte îndepărtate creează mari probleme de politică internă, dar ele se reflectă și asupra capacității noastre de decizie pe plan internațional și de promovarea intereselor noastre pe plan internațional.

Din acest motiv am adoptat și această decizie. Indiferent cine ar fi președinte, avem un prim-ministru, pe Victor Ponta, sper să rămână așa și să colaborez foarte bine cu dânsul din poziția de președinte, repet cu toată deschiderea și cu dorința de a face ca lucrurile să meargă în direcția bună.

Reporter: Ne puteți lămuri care a fost povestea semnăturilor strânse pentru candidatura dumneavoastră, având vedere speculațiile apărute în presă?

Teodor Meleșcanu: Au contribuit mulți la strângerea de semnături pentru că am lucrat, în primul rând, cu Consiliul Național al Societății Civile, care lucrează cu un număr impresionant de organizații non-guvernamentale. Am lucrat cu voluntari și, de asemenea, au strâns semnături și cei din Partidul Dreptății Sociale. Toată lumea a strâns semnături. Și din organizațiile de tineret ale Partidului Național Liberal. Nu a fost implicat niciun lider important din PNL. Printre cei care mi-au strâns semnături au fost și membri ai PNL, în calitate personală, iar mulți din cei care au semnat listele mele de susținere erau membri PNL.

Reporter: Au fost lideri importanți din PNL care au semnat pentru dumneavoatră?

Teodor Meleșcanu: Nu. Nu a fost niciun lider care a semnat pe lista mea. Au fost oameni, în general, din organizațiile locale. Am luat și din Ilfov și din București câte ceva, dar mai mult am luat din organizațiile locale.

Reporter: Care sunt principalele teme pe care trebuie să le abordeze prezidențiabilii în această campanie, având în vedere că până acum cele mai discutate teme au au fost cele privind fostul ofițerul acoperit sau dosarul Microsoft?

Teodor Meleșcanu: Singura explicație pe care pot să v-o dau în această situație este că eu sunt singurul candidat al cărui program politic este strict axat pe atribuțiile președintelui, potrivit Constituției, adică politică externă, apărare, ordine publică și siguranța națională, justiție și funcția de mediator.

Toți ceilalți contracandidați s-au ferit de o campanie care să se refere la subiecte care nu au un impact și atunci s-au găsit teme parazite care să paraziteze campania electorală și care să creeze emoții ce s-ar putea transforma într-un vot pentru un candidat.

Reporter: Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a precizat că va face un act de moralitate, dacă va fi declarat definitiv incompatibil în procesul cu ANI. ”Nu vreau sa spun ca dacă pierd procesul îmi e indiferent. Va trebui sa fac un act de moralitate, nu ilegalitate”, spunea Iohannis. Sunteți poate cel mai experimentat prezidențiabil. Cum interpretați dvs. acest anunț?

Teodor Meleșcanu: Greșit. Dacă dânsul ar renunța la cursa prezidențială în urma unei decizii a ÎCCJ acest lucru este o decizie care nu are nimic de-a face cu moralitatea, ci cu legalitatea. Pentru că o hotărâre a ICCJ este obligatorie și executorie pentru toată lumea. Cel care candidează pentru funcția de președinte ar trebui să fie primul care asigură respectarea deciziilor pe care le dau instituțiile judecătorești.

Reporter: În aces caz, dacă domnul Iohannis renunță la candidatura, sunteți dispus să primiți sprijinul din partea ACL?

Teodor Meleșcanu: Sunt un candidat independent și toată lumea care vrea să mă sprijine este binevenită cu o singură condiție: să sprijine, nu doar persoana mea, ci și programul meu politic. În momentul în care aceste condiții sunt indeplinite, bineînțeles că orice sprijin este binevenit. Indiferent dacă vine din partea unui partid, al unei organizații non-guvernamentale, de la asociații profesionale. Dar, la ora actuală, acesta este statutul meu: de candidat independent. Cine dorește să mă sprijine este binevenit.

Reporter: Cine este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră?

Teodor Meleșcanu: Nu am niciun contracandidat care, măcar de departe, să se apropie de experiența și expertiza profesională pe care o am. Nu văd pe nimeni ca fiind pentru mine un adversar care să creeze dificultăți, dimpotrivă.

Reporter: Pe cine vedeți în turul II al alegerilor?

Teodor Meleșcanu: În turul II, îl văd cu siguranță pe Victor Ponta. PSD are cel mai puternic partid din România și sigur își va face cota de 35%. Deci, nu este nicio problemă. Va fi o bătălie pentru locul doi. Evident, domnul Iohannis este cel mai bine clasat, dar eu mă văd pe mine pentru că nu au trecut nici 10 zile de la prezentarea candidaturii și deja încep să apar în sondaje. Asta este ceea ce toți ceilalți prezidențiabili consideră. Este greu să spui că nu au nicio șansă. Cred că va fi, spre deosebire de alte alegeri, o competiție foarte deschisă.

Reporter: Dacă ar fi să le oferiți câte un atribuit sau o scurtă caracterizare celorlalți prezidențiabil, care ar fi acelea?

Victor Ponta – Este un politician tânăr, energic care a făcut o carieră extrem de rapidă. Mai are însă nevoie de experiență. Este singurul lucru care îi lipsește.

Călin Popescu Tăriceanu – A fost un bun prim-ministru cu excepția unei greșeli fatale: retragerea trupelor din Irak care ne-a creat dificultăți pe care nici azi nu am reușit să le depășim în totalitate, din punct de vedere al credibilității României ca țară aliată. Și în raport cu SUA și în raport cu UE.

Klaus Iohannis – Un bun primar la un oraș de provincie și un fel de candidat permanent la diverse funcții pe care nu le-a finalizat niciodată.

Elena Udrea – O femeie foarte ambițioasă și va trebui să îi urmărim parcursul în continuare.

Monica Macovei – Este foarte controversată. Este un om care vine cu un mesaj important pe justiție, dar creează și multe reacții negative. Ar fi un președinte care ar împărți din nou țara în două.

William Brînză – Este un om pe care îl cunosc după o activitate îndelungată în politică. Este un om cu reale calități, bun organizator, dar nu văd cum ar putea să acceadă la această funcție.

Reporter: Foști colegi de-ai dvs. din Alianța pentru România ocupă funcții cheie în PNL, respectiv PDL. Ați purtat în ultima perioadă discuții cu cei care v-au fost colegi în ApR? Vă bazați pe ajutorul acestora în campania prezidențială?

Teodor Meleșcanu: Vă spun foarte deschis; mi s-a părut imoral, atât timp cât nu s-a rezolvat problema domnului Iohannis cu justiția, ca eu să încep să port negocieri sau discuții cu colegii mei din PNL. Este vorba de respectarea unor principii de comportament. În cazul în care se va întâmpla, le voi avea, desigur.

Reporter: În cazul în care nu câștigați alegerile prezidențiale, luați în considerare o revenire în PNL?

Teodor Meleșcanu: Sunt suspendat acum din PNL. O să vedem ce se va întâmpla.

Reporter: În cazul în care Klaus Iohannis va câștiga Președinția, va părăsi funcția de președinte al PNL. Totuși, în cazul în care va pierde alegerile, în PNL există discuții conform cărora va trebui oricum să plece din fruntea partidului. V-ați gândit să candidați la șefia PNL?

Teodor Meleșcanu: Nu. Categoric nu. Obiectivul meu este candidatura prezidențială. Orice se va întâmpla voi încerca să fiu alături de colegii mei, dar funcția de președinte al unui partid implică și alte calități pe care eu nu cred că le voi putea îndeplini. Deci categoric nu. Nu mă interesează nicio candidatură la șefia PNL.

Reporter: Ați fost pentru câțiva ani buni coleg cu Crin Antonescu și probabil îl cunoașteți destul de bine.Credeți că după prezidențiale ar putea reveni în fruntea partidului?

Teodor Meleșcanu: Categoric da, pentru că este un om cu reale calități și este un om a cărui întreaga activitate politică a fost manifestată în cadrul PNL. Din acest punct de vedere, consider că este un om atașat acestui partid.

Reporter: De ce credeți că nu este dispus să îl susțină pe Klaus Iohannis?

Teodor Meleșcanu: Nu are încredere în el. A spus-o și public. Și probabil și modul în care a fost făcută schimbarea, care este nestatutară.

Reporter: În spatele fiecărui prezidențiabil există o echipă de consultanți, consilieri apropiați care le dau sfaturi și le creionează strategia electorală. Dvs. cu cine vă consultați în această campanie electorală?

Teodor Meleșcanu: Pe mine mă ajută foarte multă lume, dar pe bază de voluntariat. Nu am posibilități să îmi angajez o firmă de PR. Totul este pe bază voluntară.

Reporter: Aveți vreun reper/ model în politica internațională?

Teodor Meleșcanu: Fostul președinte al Franței, Francois Mitterand.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: