Toate apele pentru scăldat identificate oficial în România îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Proporţia locurilor de scăldat din România cu o calitate „excelentă” a apei a fost de 70% şi toate apele pentru scăldat identificate oficial în România au îndeplinit cel puţin standardul minim de calitate în 2023, arată cel mai recent Raportul anual privind apa pentru scăldat, publicat marţi de Comisia Europeană.

Dintr-un număr total de 50 de zone pentru scăldat din România, analizate de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), 35 sau 70% îndeplineau cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, fiind încadrate în categoria „calitate excelentă”. Restul de 15, sau 30% din total, sunt încadrate în categoria „calitate bună”.

La nivelul UE, potrivit celui mai recent raport anual privind apa pentru scăldat, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa au respectat cele mai stricte standarde de calitate „excelentă” ale Uniunii Europene pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4% din apele populare pentru scăldat din UE. Până la 96% din totalul apelor pentru scăldat identificate oficial din UE au îndeplinit standardele minime de calitate, doar 1,5% dintre acestea fiind clasificate drept „sărace”.

Evaluarea, elaborată de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia, evidenţiază zonele în care înotătorii pot găsi zone sigure pentru scăldat în Europa în această vară. Aceasta se axează în mod specific pe siguranţa pentru scăldat, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave la oameni, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.

„Având în vedere că marea majoritate a zonelor pentru scăldat din întreaga Europă au atins o calitate excelentă, europenii se pot bucura de standarde sigure pentru activităţile lor de înot din această vară. Pe baza legislaţiei cuprinzătoare a UE în domeniul apei şi a obiectivului nostru ambiţios de reducere la zero a poluării, rămânem fermi în angajamentul nostru de a spori rezilienţa apei şi de a depune de eforturi în vederea asigurării unui nivel de protecţie constant mai ridicat. Acest devotament este vital atât pentru sănătatea cetăţenilor noştri, cât şi pentru protecţia mediului, asigurând faptul că Europa rămâne un lider mondial în ceea ce priveşte calitatea apei şi gestionarea mediului”, a declarat comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: