Toate clasele, de la grădiniță și până la liceu, vor avea câte 2 elevi în plus, de anul școlar viitor

Sursa foto: Pinterest

Potrivit unui proiect de lege, din anul școlar 2025-2026 clasele de învățământ preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate.

Proiectul ar urmă să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Documentul propune creșterea numărului de elevi din toate ciclurile de învățământ, adăugând câte doi elevi în plus la media claselor. Totuși, proiectul are limite minime și maxime admise.

Ilie Bolojan a anunțat că, printre măsurile fiscale anunțate, se numără și proiectul care prevede creșterea numărului mediu de elevi pe clasa. Guvernul estimează că impactul tuturor măsurilor care vizează educația este de 0,21% din PIB în 2026.

Adică vom vedea aglomerarea claselor, reducerea timpului acordat fiecărui copil, imposibilitatea aplicării unor metode de predare diferențiată și scăderea accesului la sprijin individualizat.

Edupedu a avertizat că măsură creșterii numărului de elevi poate duce la o scădere a numărului de clase și implicit la o reducere a numărului de norme didactice. Această modificare ar putea multiplică efectele negative asupra profesorilor și elevilor în contextul creșterii normei la 20 de ore. Se vor aglomera clasele, se va reduce timpul acordat fiecărui copil, aplicarea unor metode de predare diferențiată va fi imposibilă și va scădea accesul la sprijinul individualizat.

Potrivit proiectului de lege, va crește numărul elevilor din clase, în toate ciclurile de învățământ. În majoritatea cazurilor se adaugă doi  elevi, atât la limita minimă cât și la cea maximă.

Având în vedere că înscrierile au fost făcute la grădiniță, în clasa pregătitoare și la clasa a V-a, o schimbare a numărului de copii în grupe și în clase ar însemna o reîncadrare a tuturor copiilor și a tuturor profesorilor.

Potrivit proiectului de lege, numărul de copii din grupe/clase va fi modificat astfel:

  • În cazul educației timpurii, antepreșcolar, grupa mică cuprinde în prezent 5–9 copii (medie 7), dar proiectul ridică acest interval la 7–11 (medie 9). Grupa mijlocie crește de la 8–15 (medie 12) la 10–17 (medie 14), iar grupa mare urcă de la o medie de 14 la 16, cu un maxim de 22 de copii. Așadar, în toate cele trei grupe, media crește cu 2 copii.
  • La nivel preșcolar, formațiunile actuale sunt de 10–20 de copii (medie 15), iar proiectul propune 12–22 (medie 17), păstrând același trend de creștere.
    • În învățământul primar, în prezent sunt stabiliți între 10 și 22 de elevi pe clasă, media fiind de 16. Noul proiect de lege modifică aceste valori la 12–24 de elevi, cu o medie de 18. Practic, se adaugă 2 elevi în plus atât la medie, cât și la limitele minimă și maximă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: