Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri

Sursa foto: Freepik

Și firmele mai mici de petrol, gaze și carburanți trebuie să achite de anul viitor noul impozit specific de 0,5% pe cifra de afaceri, introdus de la 1 ianuarie 2024 și care în prezent, conform analizei Profit.ro, este datorat doar de companiile mari din sectoarele respective, cu rulaje anuale de peste 50 milioane euro, a decis Parlamentul.

Camera Deputaților a aprobat în plen, în calitate de cameră decizională, modificarea Codului Fiscal, în sensul eliminării de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze și carburanți nu plătesc acest impozit.

Până să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare, draftul de act normativ aprobat astăzi poate fi contestat la Curtea Constituțională sau trimis la reexaminare.

Proiectul de modificare a fost inițiat în primăvară de deputații Marius Țuțuianu (PSD), Ognean Crîstici și Gheorge Nacov (din grupul minorităților naționale) și fusese respins de Senat în septembrie, cu majoritate amplă (99-6).

Guvernul transmisese oficial că se opune modificării legislative, însă principala obiecție a Executivului fusese că, în forma sa inițială, proiectul de schimbare a Codului Fiscal stipula că eliminarea pragului de 50 milioane euro urma să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2024.

Data de intrare în vigoare a obligației extinse privind impozitul specific, prin eliminarea pragului de 50 milioane euro, a fost modificată luna aceasta de Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, devenind 1 ianuarie 2025. La ședința Comisiei în care s-a dat raport pe fond cu propunere de adoptare pentru proiect a participat și secretarul de stat Alin Andrieș de la Ministerul Finanțelor.

Principalul argument al inițiatorilor a fost că jucătorii mari din sectorul românesc de petrol, gaze și carburanți, cu cifre de afaceri anuale de peste 50 milioane euro, își pot înființa sau și-au înființat deja subsidiare cu aceleași coduri CAEN, prin intermediul cărora pot să înregistreze contabil o parte din încasările generate de activitățile vizate de impozitul specific de 0,5%, astfel încât să coboare cu rulajul anual sub pragul de 50 milioane euro și, astfel, să nu mai datoreze impozitul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: