Toate indemnizațiile pentru concedii medicale, scutite de contribuția la sănătate

Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii PNL au depus amendamente care, conform analizei Profit.ro, scutesc, din nou, de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) indemnizațiile acordate pentru concedii medicale. Deși în spațiul public a fost anunțată ideea unor amendamente care să elimine „impozitarea cu 10%”, în fapt amendamentele elimină contribuția la sănătate și se revine astfel la situația anterioară modificării decise de către Guvern la finalul anului trecut. Noua scutire ar întoarce, în fapt, introducerea CASS, adoptată de către guvernul PSD-PNL în decembrie.

Impactul bugetar al propunerii de scutire de CASS a indemnizațiilor pentru concedii medicale ar reprezenta o pierdere de venit la bugetul statului de circa 600 de milioane de lei, impact calculat la nivelul unui întreg an, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

„Amendamentele propuse întorc la nivelul de la finele anului trecut situația poverii fiscale pentru concediile medicale, anterior modificării care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și a introdus plata CASS pentru cele mai multe dintre indemnizațiile acordate în acest scop. Rămâne să vedem forma finală care va fi adoptată și cât de repede se va întâmpla acest lucru”, a declarat, la momentul respectiv, Claudia Sofianu, people advisory services leader pentru EY Romania&Moldova.

Intenția parlamentarilor PNL a fost anunțată la începutul acestei săptămâni.

„Astăzi, în Parlament și comisiile de specialitate, Comisia de buget finanțe și Comisia de muncă, grupul Partidului Național Liberal depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale”, a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc la începutul acestei săptămâni.

Trebuie menționat că dacă s-ar fi renunțat la impozitul de 10%, beneficiarul indemnizației ar fi rămas cu mai puțini bani decât la eliminarea CASS.

Noutatea pentru concedii medicale de la începutul acestui an este că pentru indemnizațiile acordate a fost introdusă și contribuția la sănătate (CASS), de care au fost scutite până la final de 2023. Până la începutul acestui an, pentru astfel de indemnizații erau reținute, în general, doar impozit și contribuția la pensie, nu și cea la sănătate. De la început de 2024, pentru indemnizațiile acordate concediilor medicale se rețin impozit și contribuții la fel ca pentru salariu (CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10%). (Sunt scutite de impozit indemnizațiile pentru sarcină și lăuzie, în timp ce la CAS sunt, de asemenea, unele excepții).

Anterior modificării din decembrie, impozitarea indemnizațiilor pentru concedii medicale era, prin lipsa CASS, mai avantajoasă decât cea pentru salarii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că o foaie de parcurs în privința rezolvării situației concediilor medicale, pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate, va fi stabilită cu miniștrii Finanțelor și Sănătății.

Amendamente privind CASS introduse în Parlament de către grupul PNL

Eliminarea scutirii de la contribuția de 10% la sănătate a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023, cu aplicare de la 1 ianuarie, prin ordonanță de urgență a Guvernului.

„Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri. Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în ianuarie, la Digi24.ro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL