Țone, expert antidrog: Nu suntem pregătiți pentru legalizarea marijuanei

canabis
Sursa foto: Unsplash

Nu cred că suntem pregătiți pentru legalizarea marijuanei în scop recreativ, sub nicio formă, este de părere Cătălin Țone, expert antidrog. Invitat în studioul Puterea Știrilor, expertul antidrog a criticat și o inițiativă depusă de mai mulți parlamentari Renew de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

„Eu cred că scopul este unul pur electoral, se încearcă atragerea tinerei generații, în special generația de consumatori”, este de părere Cătălin Țone, care a enumerat și efectele grave ale consumului de marijuana asupra organismului, în special asupra sistemului nervos.

„Cunosc aceste inițiative legislative. Vorbim de un grup de cinci parlamentari ai unei formațiuni nou înființată (n.r – Renew). Eu cred că scopul este unul pur electoral, se încearcă atragerea tinerei generații, în special generația de consumatori. Este un punct de vedere, trebuie respectată democrația. În opinia mea, cu siguranță acest proiect de lege nu va trece (…).

Eu cred că nu suntem pregătiți pentru legalizarea marijuanei în scop recreativ, sub nicio formă. Fenomenul acesta trebuie să fie combătut pe trei paliere care sunt foarte importante. Vorbim despre prevenire, combatere și tratament. Noi suntem, oarecum, într-o dezvoltare și o adaptare la ceea ce se întâmplă în România pentru a putea să ținem cât de cât lucrurile sub control. Cum să legalizăm? În cazul consumului de marijuana vorbim de psihoze, nu ești stăpân pe propria persoană, vorbim de viziuni, distorsiuni, halucinații. Marijuana este un drog halucinogen perturbator al sistemului nervos central”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, la Puterea Știrilor.

 

USR și Cioloș promovează legalizarea drogurilor, în timp ce tot mai mulți tineri mor la festivaluri şi în accidente

Fenomenul drogurilor face tot mai multe victime în România, iar partidul lui Dacian Cioloș insistă cu legalizarea drogurilor. Atât USR, cât și Renew au dus, în ultimii ani, o întreagă campanie pentru promovarea drogurilor. În 2023, s-a ajuns în situația în care REPER, partidul lui Cioloș, a prezentat un proiect de lege pentru legalizarea consumului de canabis.

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1000 și 3000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

În 2019, inclusiv USR a încercat un proiect de lege pentru legalizarea consumului de droguri. Florina Presadă, senatoare între 2016 și 2020, anunța că va depune un proiect de lege în acest sens. Dan Barna, președintele USR în 2019, se declara de acord cu legalizarea consumului:

„Aceasta este și poziția noastră: soluția nu este în incriminarea sau creșterea pedpeselor în zona de consum pentru că nu aia e problema reală”.

Barna considera că propunerea senatoarei Presadă era „în logica pe care am exprimat-o și eu”.

REPER-ul lui Cioloș a mers chiar mai departe și a făcut reclamă drogurilor la festivalul Saga, unde în 2022 un tânăr a murit în urma consumului de droguri. REPER a mers la Saga, în acest an, cu un mesaj pro-droguri: „3 grame legal”. Acest lucru nu a făcut decât să transmită ideea că nu ar fi nicio problemă un consum de 3 grame și tinerii ar trebui lăsați liberi să consume droguri.

„Dacă ați fost la Saga, înseamnă că i-ați văzut pe colegii mei promovând proiectul 3 grame. Adică proiectul nostru de lege care dezincriminează posesia de canabis pentru consum propriu până la 3 grame”, preciza Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER.

Detalii AICI: Cum au contribuit USR și REPER la creșterea consumului de droguri

 Doar 16% dintre bucureșteni sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare

Românii nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare. Într-un sondaj realizat de Avangarde, doar 16% dintre bucureșteni declară că sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, în timp ce 76% se pronunță împotrivă. Sondajul mai arată că 21 la sută dintre cei intervievați spun că știu pe cineva apropiat care consumă droguri ușoare sau puternice.

70% dintre bucureșteni ar fi de acord cu înăsprirea legislației referitoare la consumul de droguri.

Sondajul a fost realizat în perioada 24-26 august, după accidentul din 2 Mai unde un tânăr drogat a omorât cu mașina doi tineri.Doar 18% dintre bucureșteni cred că poliția a acționat corect în cazul accidentului de la 2Mai, în timp ce 63% cred că nu a acționat corect.

Sondajul a fost realizat prin metoda interviului telefonic, pe 710 subiecți, cu o marjă de eroare de 3, 4%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: