Unde au greșit autoritățile astfel încât România se confruntă acum cu un „flagel” al drogurilor? Există (încă) lacune legislative, crede, drept răspuns, expertul antidrog Cătălin Țone, prezent în emisiunea Puterea Știrilor.
„Este o poveste extrem de lungă, s-a greșit, s-a greșit mult pentru că noi, spre exemplu, pe lângă lucrurile rele pe care le-am avut din comunism, lângă lucrurile faptul că am trăit în regimuri totalitare, cei care știu, cei care au fost atunci, cei care au fost în viață atunci, am avut și o oarecare chestie pozitivă, în sensul că nu era, nu erau cazuri frecvente, erau câteva pe an, era infracțiunea de trafic de droguri în Codul Penal. De fapt, erau trei infracțiuni cu pedepse oarecum mari, dar nu era cazuistică. Noi, după Revoluție, timp de 10 ani de zile, n-am avut lege, deci nu a existat o legislație antidrog complexă și completă care să ofere instrumentele pentru combaterea fenomenului. Și astfel, că am fost în segment 1989-2000 fără lege”, explică Țone.
După care, a urmat înființarea Agenției Naționale Antidrog, a urmat înființarea DIICOT-ului în 2004, restructurarea sa, tot ce înseamnă Poliția Antidrog, undeva 2003, 2004, 2006-2007 au început primele cazuri importante. Eu cred că am început târziu. Și acest tempou pierdut a însemnat o transformare a României sub o formă sau alta.
Țone explică faptul că România a devenit, dintr-o țară de tranzit, una de consum.
„Am devenit acum o țară de interes inclusiv pentru dealeri de droguri internaționale. La festivaluri au fost nu mai puțin de 20 de dealeri străini prinși, probați, reținuți și arestați”, explică expertul.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News