Inspirat de un atac din Rusia? Ce se ştie despre autorul masacrului de la Praga

Ambulanta
Sursa foto: wikipedia

Atacul de joi din Facultatea de Filosofie a Universităţii Caroline din centrul Pragăi, soldat cu 14 morţi şi 25 de răniţi, este cel mai tragic atac armat din istoria Republicii Cehe şi rămâne deocamdată înconjurat de mister. Atacatorul a murit şi el, aparent sinucigându-se.

Potrivit presei locale, atacatorul ar fi un tânăr ceh pe nume David Kozák. Acesta era student al Facultăţii de Filosofie, după ce obţinuse o licenţă în istorie şi studii europene, urmată de un master în istorie, mai exact în istoria Poloniei. Era un student cu rezultate foarte bune.

În vârstă de 24 de ani, era originar din satul Hostouň din regiunea Kladno, din apropierea capitalei cehe. Deţinea arme de foc în mod legal şi nu avea antecedente penale.

Potrivit poliţiei, el ar fi fost inspirat de un caz similar din străinătate, a acţionat singur şi nu este vorba despre un complot terorist. Presa cehă spune că ceea ce l-a inspirat pe autorul masacrului ar fi fost un caz petrecut recent în Rusia.

În orice caz, evenimentul a provocat un şoc şi un val de solidaritate, iar guvernul a declarat doliu naţional pentru sâmbătă, 23 decembrie.

Atacurile cu arme de foc sunt relativ rare în Republica Cehă. În decembrie 2019, un bărbat înarmat în vârstă de 42 de ani a ucis şase persoane într-o sală de aşteptare a unui spital din oraşul Ostrava, în estul Cehiei, înainte de a fugi şi de a se împuşca mortal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL