Toni Greblă: Avem toată încrederea că sistemul informatic va funcţiona fără să fie afectat de atacuri cibernetice

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat marţi că Autoritatea are programele antivirus cele mai eficiente şi are toată încrederea că sistemul informatic utilizat de AEP va funcţiona fără să fie afectat de eventuale atacuri cibernetice, în ziua votului. El a precizat că 40 de observatori străini au fost acreditaţi la alegeri şi câteva zeci de ONG-uri.

”Am luat din vreme toate măsurile de precauţie şi am făcut două, trei simulări, expertize, în ceea ce priveşte mai ales atacurile din exteriorul sistemului electoral pe care îl administrează AEP, a spus Toni Greblă într-o conferinţă de presă.

”Avem programele antivirus cele mai eficiente, la momentul actual, avem toată încrederea că sistemul informatic utilizat de AEP va funcţiona fără să poată fi afectat de eventuale atacuri cibernetice.

Preşedintele AEP a precizat că există o colaborare strânsă cu instituţiile statului care se ocupă de acest domeniu al cybersecurity. Preşedintele AEP a mai anunţat că au acreditaţi până acum un număr înseamnat de observatori, atât străini cât şi locali.

”Avem câteva zeci de ONG-uri cu activitate în domeniul electoral, al respectării drepturilor omului inclusiv dreptul de vot. Avem confirmată prezenţa a 40 de observatori străini, acest process este în curs”, a spus el.

Greblă a menţionat că ”reprezentanţii mass-media pot să filmeze şi să fie prezenţi inclusiv în secţiile de votare, în ziua de duminică, 9 iunie, cu condiţia să asigure secretul votului”.

”Nu pot fi filmate buletine de vot în momentul în care se votează, trebuie să asigure secretul votului, pot să asiste la numărarea votului”, a subliniat şeful AEP.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: