Tot ce trebuie să știți despre EURO 2024: Lotul României, favoriții, unde se joacă și programul turneului

fotbal
Sursa foto: Unsplash

Campionatul European de fotbal este cel mai mare eveniment sportiv găzduit de Germania, de la Cupa Mondială FIFA 2006 încoace. Aflați în rândurile următoare cine sunt favoriții, unde se joacă, cum asigură organizatorii securitatea fanilor, lotul României, grupele și programul turneului care începe la data de 14 iunie.

Casele de pariuri dau ca favorită Anglia, vicecampionă la EURO 2020, înaintea campioanei de la Cupa Mondială, Franța, și a țării gazdă, Germania. Campioana europeană  en-titre. Italia, este cotată cu doar a șasea șansă de a câștiga trofeul european, relatează dw.com.

Albania, Slovacia și o echipă calificată în premieră la Campionatul European, Georgia, par să fie cel mai bine cotate dintre outsideri.

Pe de altă parte, pe baza clasamentului mondial FIFA, titlul ar trebui să revină Franței, care se află pe locul 2, în spatele campioanei mondiale Argentina. Ea ar fi urmată de Belgia (locul 3), Anglia (locul 4) și Portugalia (locul 6). Germania (a 16-a) este în prezent doar a noua cea mai bună echipă din Europa conform clasamentului FIFA. Debutanta Georgia (locul 75) ar avea cele mai mici șanse să câștige finala, potrivit acestui clasament.

Formatul campionatului european de fotbal este același cu cel al ultimelor două turnee finale, la care participă 24 de națiuni. În prima fază a competiției, câte patru echipe vor juca între ele, în șase grupe. Câștigătoarele și ocupantele locului 2 din fiecare grupă, precum și cele mai bune patru echipe clasate pe locul trei, merg în optimile de finală.

Dacă două echipe din aceeași grupă încheie prima fază a turneului final la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este rezultatul direct. Dacă două echipe clasate pe locul trei în grupe diferite sunt la egalitate de puncte, departajarea va fi făcută în funcție de diferența de goluri marcate/primite.

Sistemul „knockout” (n.red. – eliminarea directă) începe în optimi și continuă până în finală. Dacă nu există niciun învingător în cele 90 de minute, meciurile eliminatorii vor fi decise prin două reprize de prelungiri a câte 15 minute, iar dacă scorul este egal în continuare se ajunge la lovituri de departajare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: