Tradiții și superstiții de Ignat, ziua când se sacrifică porcii. Ce e interzis să faci

Sursa foto: Unsplash

Tradiţia spune că de Ignat, sărbătorit în fiecare an pe 20 decembrie, singura activitate permisă este tăierea porcului, fiind interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

Se spune ca în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. de acum încolo nu se mai îngraşă, nu mai pun carne pe ei şi nu mai mănâncă, pentru că şi-au visat tăierea.

În ziua de Ignat, femeile nu au voie să săvârșească nicio muncă pentru că altfel vor atrage bolile și supărările asupra casei și familiilor lor. De asemenea, se spune că porci ar trage rufele de pe sârme întinse la uscat.

Conform tradiției populare, stâpânul casei poate unge frunțile copiilor cu sângele porcului, făcându-le pe frunte semnul crucii. Astfel, cei mici vor crește sănătoși și puternici. Părul porcului este păstrat, iar părinții îl folosesc să îi afume pe cei mici ori de câte ori aceștia sunt bolnavi sau deocheați.

Înainte de sacrificarea porcilor, locul unde are loc sacrificarea animalului trebuie purificat printr-un ritual. Mai întâi e tămâiat și stropit cu apă sfințită și astfel duhurile rele sunt îndepărtate. După sacrificarea animalului, lucru făcut de bărbatul casei, femeia are voie să tranșeze carnea, după ce bărbatul a făcut semnul crucii.

Ea zice rugăciunea Tatăl Nostru și apoi se apucă de tranșat. Chiar dacă această zi este în postul Crăciunului, după tăierea porcului, gospodinele pregătesc pomana porcului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: