Pentru că zăpada la munte a fost puțină toată iarna, drumarii s-au apucat să curețe cea mai înaltă șosea din țară, în speranța că vor termina treaba până la minivacanța de Paște, iar temperaturile ridicate din timpul zilei îi ajută.
Tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului este închis iarna, din cauza stratului foarte mare de zăpadă. Anul acesta însă, asfaltul a fost aproape uscat.
Greul începe abia la cota 2.000, unde zăpada ajunge la un metru și jumătate înălțime. Localnicii, în mare parte ciobani, abia așteaptă să ajungă în zonă cu animalele spre sfârșitul lunii.
Localnică: „Seceta ne amenință și în curând va trebui să urcăm turmele la munte. Anii trecuți era munte de zăpadă, știm bine cât s-au zbătut cei cu deszăpezirea, anul ăsta este o oportunitate.”
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: „Nu putem spune până nu vedem la fața locului, după vârf, în zona Urda să vedem exact ce este, nu putem da niciun fel de termen, nu vrem să dăm speranțe, să amăgim și să fim acuzați că nu vrem să deschidem.”
Chiar dacă, la prima vedere, carosabilul curățat pare deschis circulației, turiștilor nu le este permis accesul.
Turistă: „Dacă ar fi deschisă… E ceva unic în viață, nu ajungi de multe ori pe aici.”
Turist: „Puțin greu pentru mine, sunt pentru prima oară pe Transalpina, dar foarte frumos, dacă ar fi deschis drumul mai departe aș încerca să continui ca să văd ce frumuseți mai sunt.”
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: „Avem zonă umedă și facem apel la conducătorii auto să nu intre pe acest sector de drum până când vom comunica că se poate intra și se poate circula în siguranță, pentru că noaptea temperaturile scad.”
Drumarii trebuie să refacă inclusiv marcajele și să instaleze indicatoare noi în locul celor rupte de vânt. Decizia de deschidere a traficului va fi luată de o comisie, care include și polițiști rutieri. Până acum, circulația a fost permisă, de multe ori, abia din luna iunie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News