Trecutul lui George Simion este plin de scandaluri și ridică multe semne de întrebare după ce a fost interzis în țările aflate la granița României. George Simion este acuzat de legături cu Rusia, iar aceste suspiciuni persistă încă de la apariția partidului AUR.
Din galerie la protestele din Republica Moldova
George Simion a fost șef de galerie pe stadioane, fără nicio carieră importantă în viața sa. A lansat platforma „Acțiunea 2012” pentru a susține unirea dintre Republica Moldova și România, ceea ce este oricum imposibil ținând cont de tratatele pe care le-a semnat țara noastră. Astfel, acțiunile lui George Simion în Republica Moldova și România aveau doar rolul de a stârni niște nemulțumiri pentru care nu existau soluții.
Această strategie a lui Simion de a destabiliza Republica Moldova a fost recunoscută și de Anatol Șalaru, fost ministru al apărării la Chișinău.
„Toate acțiunile lui au avut același scop, scopul de a destabiliza situația, de a provoca. (…) Dar ceea ce a făcut George Simion este clar în interesul Rusiei. Destabilizarea situației în Republica Moldova – a dat motiv propagandei ruse de la Moscova să ne învinuiască pe noi de intenția de a declanșa un război civil în Republica Moldova, de a provoca spiritele și de a-i da afară pe ruși din țară. Ceea ce nu putem face atâta timp cât ei sunt cetățeni.”, a precizat Șalaru.
Apariția AUR
AUR a apărut pe fundația asociației „Acțiunea 2012” care promovează ideea de unire între Republica Moldova și România. George Simion, împreună cu alți colegi unioniști, au format AUR și partidul a ajuns imediat în atenția Rusiei.
George Simion a primit-o în AUR pe Diana Șoșoacă, senatoare în 2020. Șoșoacă nu și-a ascuns niciodată pasiunea pentru Rusia, încă din campania pentru alegerile parlamentare din 2020.
AUR a a ajuns în atenția site-urilor finanțate de Moscova încă din 2020. Publicația Sputnik, care e finanțată de Rusia, promova mai mulți politicieni din AUR și prelua frecvent mesajele partidului condus de George Simion. AUR avea un important motor de propagandă chiar la Sputnik. După izbucnirea conflictului din Ucraina și interzicerea Sputnik în statele UE și partenerii UE, AUR a pierdut această promovare.
AUR a reușit să intre în Parlamentul României tocmai cu aceeași strategie văzută în Republica Moldova. George Simion a destabilizat societatea românească în perioada pandemiei, profitând de nemulțumirile oamenilor.
Întâlnirea cu serviciile secrete din Rusia
În 2018, George Simion a fost reținut de poliția din Republica Moldova pentru instigările pe care le făcea cu protestele unioniste. Grupul de unioniști ai lui Simion mergea în orașe locuite de cetățeni ruși sau ucraineni și promova ideea unirii Republica Moldova-România tocmai pentru a provoca conflicte în societate.
Autoritățile de la Chișinău l-au declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 5 ani, iar interdicția a fost prelungită. Persoană indezirabilă este considerată orice persoană care pune în pericol securitatea și stabilitatea unui stat.
George Simion are interdicție și în Ucraina, unde situația este și mai complicată pentru el. A fost acuzat de mai multe persoane că în Ucraina, în zona Cernăuți, s-ar fi întâlnit cu mai multe persoane conectate la serviciile de informații ale Rusiei.
George Simion era un unionist, dar activa și în Ucraina pentru a provoca minoritatea de români. Propagandistul ar fi fost în contact cu persoane din serviciile de informații ale Rusiei.
„La început mi-a fost foarte clar, după ce mai multe persoane ditre cei care au fost în anturajul serviciilor au venit, mi-au făcut vizite, am avut discuții și erau foarte interesante despre ce am declarat eu despre întâlnirile lui George Simion la Cernăuți și dacă voi mai continua sau nu. Și e clar că la început a fost un control din partea unor oameni cu legături cu serviciile sau a unor oameni care pe atunci activau în servicii, dar pe parcurs această legătură s-a întrerupt, fiindcă au pierdut controlul asupra lui George Simion”, a declarat Anatol Șalaru, pentru PS News.
În 2011, la Cernăuți, George Simion s-a întâlnit cu un șef al serviciului secret rusesc FSB. În urma acestor evenimente, Ucraina a decis să-l considere indezirabil pe teritoriul său.
„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului”, a explicat Anatol Șalaru, fost ministru în Republica Moldova.
Cazul lui Simion a fost celebru și în presa din Ucraina, care a scris despre legăturile acestuia cu oameni din serviciile de informații ale Rusiei.
„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.
Serviciile secrete din Ucraina l-au monitorizat pe George Simion timp de mai mulți ani și i-au informat pe cei din Republica Moldova despre acest pericol. Chișinăul a luat decizia de a-l declara persoană indezirabilă pe baza informațiilor primite de la Ucraina și în urma conflictelor pe care Simion le-a provocat.
2024, Simion acuzat de foștii colegi
În campania pentru alegerile prezidențiale, George Simion a început să fie acuzat și de foștii săi colegi de partid. Diana Șoșoacă, în prezent europarlamentar SOS România, este celebră pentru vizitele sale la Ambasada Rusiei și întâlnirile cu ambasadorul rus. Șoșoacă a precizat că se știa de mai mult timp despre legăturile lui Simion cu Rusia:
„Nu trebuia să vină domnul Terheș să vă spună, este cunoscut de peste un an de zile în presă și cu foarte mulți ani de zile cu cine se întâlnea domnul Simion și al cui este”.
Cristian Terheș, fost candidat pe lista AUR la alegerile parlamentare, a precizat că inclusiv serviciile de informații din Polonia au date despre legăturile lui Simion cu Rusia.
„Din datele pe care le cunosc şi ce pot să spun public, până în momentul de faţă există înregistrări ale serviciilor ucrainiene, de la o serie de întâlniri pe care George Simion le-a avut mai ales în zona Cernăuţi, cu persoane care aparţineau diverselor servicii de informaţii ruseşti, iar dacă acele înregistrări vor ieşi publice şi probabil vor ieşi publice… Aici nu stiu dacă el a ştiut într-adevăr cine sunt persoanele respective, că nu cred că cineva vine şi spune, ştii eu sunt de la GRU, de exemplu, dar faptul ca s-a întalnit cu aceste persoane, faptul ca s-au schimbat bunuri şi servicii, în întâlnirile respective, există genul acesta de înregistrări. Eu nu le-am văzut, dar s-a auzit despre ele şi inclusiv la Bruxelles, pot să confirm că pe filiera poloneză au ajuns”, a declarat Terheș.
Ciucă: Ciolacu îl apără pe Simion!
Nicolae Ciucă a făcut mari presiuni pentru ca Guvernul să publice informațiile primite de la autoritățile din Ucraina. Doar că premierul Ciolacu a publicat o scrisoare în care era informat în legătură cu interdicția lui Simion, nu a publicat și alte detalii referitoare la acea interdicție. Premierul Ciolacu a publicat, de fapt, o scrisoare către șeful său cabinet, care oricum nu ar primi informații secrete. Scrisoare publicată de Ciolacu nu are regim secret.
În martie 2024, Marcel Ciolacu spunea că a primit de la Ucraina documente secrete cu activitatea lui George Simion în țara vecină. În noiembrie 2024, publică doar o banală scrisoare primită de șeful său de cabinet, care nu are niciun rol în securitatea națională.
„Am avut acele discuții, mi-au venit documentele, documentele au un regim secret. Am văzut deciziile, atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei, de a-și menține interdicția în ceea ce-l privește pe domnul George Simion de a intra în R. Moldova și în Ucraina. Cred că este un semnal suficient de puternic, un om politic să aibă interzis în acest moment de a intra în două țări vecine”, declara Ciolacu, în martie 2024.
Nicolae Ciucă a demascat strategia lui Marcel Ciolacu și i-a cerut să publice documentele primite.
„În martie, Ciolacu spunea că a primit de la ucraineni lucruri grave despre Simion care trec dincolo de povestea unionistă, iar ieri publica o banală scrisoare prin care mai că îl făcea pe Simion erou după ce l-a apărat în ultimele zile”, a declarat Ciucă.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, este convins că Marcel Ciolacu îl apără pe George Simion în fața acestor acuzații și nu publică documentele care ar demonstra legătura dintre candidatul AUR și serviciile de informații din Rusia, pentru că PSD are interesul ca liderul AUR să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Avem datoria să spargem zidul de protecţie pe care PSD l-a ridicat în jurul lui Simion! Întrebaţi-l, vă rog, pe Marcel Ciolacu de ce îl apără cu atâta înverşunare pe aşa-zisul său competitor electoral, George Simion. Îl scutură de orice suspiciuni care planează asupra sa şi îl înveleşte părinteşte. În acelaşi timp, îi ceartă pe toţi cei care pun întrebări legitime despre loialităţile, discursul anti-occidental şi interdicţiile internaţionale ale lui George Simion”, a explicat Ciucă.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News