Trenuri pe hidrogen în România: Achiziția ar putea fi finanțată prin Fondul de Modernizare

Sursa foto: CFR Călători

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că achiziția de trenuri pe hidrogen ar putea fi transferată de la PNRR la Fondul de Modernizare. Pentru acest obiectiv, au fost lansate mai multe licitații, însă fără succes.

„Avem licitații care trebuie a fi reluate, cele cu hidrogen”, a declarat ministrul Transporturilor într-o emisiune difuzată duminică de Digi24.

Potrivit lui, în cazul acestei achiziții există o problemă legată de producători, fiind vorba de o tehnologie care nu este „pusă la punct 100%”. „Au fost chiar trei rânduri de licitații, la care nu au depus oferte. Nu este o problemă doar a noastră, e și la nivel european”, a explicat Grindeanu.

Întrebat dacă se pierde finanțarea prin PNRR, minaistrul Transporturilor a răspuns că nu se pierde niciun ban. „Am și primit agreement-ul, ok-ul, să îl trecem pe Fondul de Modernizare. România nu a fost în stare până acum să depună destule proiecte pe Fondul de Modernizare, să acceseze toate cele 14 – 15 miliarde de euro”, a menționat ministrul Transporturilor.

Trenuri pe hidrogen, misiune imposibilă în România?

Mai mulţi producători de material rulant sunt real interesaţi de a participa la licitaţia pentru achiziţia de trenuri pe hidrogen, după ce am separat achiziţia de hidrogen de achiziţia de vehicule şi mentenanţă, pentru a reduce riscurile pe care ar trebui să şi le asume furnizorul, declara în ianuarie 2024 preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.

Pe 28 mai, și cea mai recentă procedură a fost însă anulată, „deoarece la data limita de depunere a ofertelor nici unul din ofertantii inscrisi nu a criptat oferta financiara/sau nu a raspuns la toti factorii de evaluare electronici, dupa caz”, potrivit informațiilor din SEAP.

În toamna anului trecut, a fost anulată o altă licitație pentru 12 trenuri „pe hidrogen”, în condiţiile în care singura ofertă depusă, cea a Alstom, a fost respinsă ca neconformă.

Cele 12 automotoare vor fi utilizate pe următoarele linii neelectrificate:
1. București – Pitești.
2. ⁠București – Aeroportul International Henri Coandă.
3. ⁠București – Târgoviște.
4. ⁠Bucuresti – Pitesti – Slatina – Craiova.
5. ⁠Pitesti – Curtea de Argeș.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: