VIDEO Ciucă, despre starea economiei României și planurile PNL pentru 2024

Sursă foto: Facebook

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, unul dintre puținii generali români care au luptat efectiv sub drapelul țării pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, povestește, într-un interviu pentru DC News, cum trăia pe câmpul de luptă.

„Trăiam cât se poate de auster. De la începutul și până la finalul misiunii din Afganistan, am avut o singură masă caldă pe zi – masa de seară. Masa de prânz era hrană rece. Erau rațiile de hrană rece pe fiecare zi. Cât despre spălatul rufelor, am avut un sistem logistic specific începutul anilor 2000. Dotarea și înzestrarea nu erau cele de astăzi. Astăzi dislocă forțele în teatru cu ce tot ce trebuie. Noi aveam mașini de spălat aduse din țară. Tehnicienii militari realizaseră un sistem în care fiecare dintre noi își ducea hainele la spălat într-un sac cu o etichetă. Ne spălam hainele pe rând”, a povestit Nicolae Ciucă.

„Întregul suport pentru hrănire era asigurat de americani. Noi participam cu câte o grupă de deservire zilnic privind procesul de gătire. Ne obișnuiserăm foarte mult să mâncăm hrană rece. La un moment, ni se făcuse poftă de ciorbă. Acolo nu mâncasem deloc ciorbă. Ne-am gândit cum să facem ca din pachetul de hrană rece să mixam ceva astfel încât să iasă o ciorbă.

În loc de borș am folosit oțet. De asemenea, am pus și varză roșie. Am pus varză roșie la ciorbă și vă dați seama ce culoare a ieșit. Cu toate acestea, a fost cea mai bună ciorbă. S-au bucurat toți pentru că acolo totul se împarte – de la sarcini, la ciorba cu varză roșie”, a povestit Nicolae Ciucă.

Președinte Senatului a vorbit, în cadrul interviului, și despre relația pe care o are cu Dumnezeu.

„Ați afirmat într-un interviu anterior că singura dumneavoastră teamă e să nu muriți neîmpărtășit. Ce relație ați avut cu Divinitatea pe câmpul de luptă“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Relația cu Divinitatea nu a fost doar pe câmpul de luptă, ci o avem fiecare dintre noi din momentul în care începem să înțelegem ce înseamnă Divinitatea, când părinții sau bunicii ne învață prima rugăciune. Relația cu Divinitatea se trăiește, se simte“, a spus Nicolae Ciucă.

„Aveați biserică în baza în care erați?“, l-a întrebat Bogdan Chirieac.

„În ambele baze, și în Kandahar, și în Irak. Împreună cu camarazii mei am construit câte o capelă militară. Am avut capelă militară unde preotul slujea în fiecare duminică și în fiecare zi de sărbătoare religioasă. Nu conta că suntem doar 2 sau 3 la slujbă ori capela e plină, se slujea.

Această legătură cu Divinitatea se trăiește de către fiecare dintre noi și teama de a nu muri neîmpărtășit sper că e ușor de înțeles. De aici nimeni nu a plecat viu. În tradiția noastră, în credința și conștiința noastră, ultimul lucru pe care trebuie să-l facă un om este să se împărtășească. Lucrul acesta trebuie făcut cât mai des posibil, că nu știm niciodată ce poate să se întâmpla.

Sunt chestiuni de natură personală, pe care le-am dobândit de mic, de la țară. Bunica mea era foarte credincioasă și așa ne-a crescut și educat“, a mai spus Nicolae Ciucă.

Despre situația economică

Nicolae Ciucă s-a declarat destul de mulțumit de situația economică a țării și a susținut că partea de deficit bugetar a pornit de la o serie de aspecte pe care le-a identificat încă din luna martie, în care a constatat că nu se reuşeşte să se realizeze colectarea necesară la buget.

Nicolae Ciucă: Situaţia economică a României trebuie privită în context. Şi aş caracteriza-o ca fiind o situaţie bună, pornind de la toate aspectele care influenţează situaţia economiei unei ţări, a unei ţări care are cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina invadată de forţele armatei ruse. Şi, ştim cu toţii, se discută foarte mult pe acest subiect, cât de mult influenţează războiul din Ucraina evoluţia economică, nu doar a ţărilor din proximitatea Ucrainei, ci a întregii economii europene şi chiar globale. Ca atare, atunci când am spus că situaţia economică este bună, am avut în vedere o parte din cifrele care evidenţiază acest lucru. Şi doresc să mă refer la anul încheiat la guvernare, 2022, şi aş sublinia câteva elemente care sunt definitorii. România a încheiat cu o creştere economică de 4,7 anul 2022. Dacă ne uităm şi pe primele şase luni ale acestui an, România are o creştere economică de 1,7. Şi dacă ne raportăm…

Bogdan Chirieac: Mică, sensibil mai mică.

Nicolae Ciucă: Este sensibil mai mică pentru că efectele sunt sensibil mai evidente. Deja ne aflăm în al doilea an de război şi este foarte important să avem în vedere acest aspect. Ca să nu mai vorbim de succesiunea celorlalte crize care au avut loc.

Bogdan Chirieac: Crize care au avut loc.

Nicolae Ciucă: Sigur că da. Nu doresc să pornesc de la pandemie, doresc să mă refer la ceea ce a însemnat inflaţia, criza energetică, toate aceste aspecte au impactat cât se poate de consistent asupra evoluţiei economice. Revenind, 1,7% creştere economică pe primele şase luni, în condiţiile în care ţări precum Germania, Germania, care, ştim cu toţii, este motorul economiei europene…

Bogdan Chirieac: Au avut creşteri negative, sigur.

Nicolae Ciucă: Au avut creşteri negative, deja se află în recesiune. Şi previziunile pentru sfârşitul de an sunt, de asemenea, pe negativ. De asemenea, doresc să subliniez că în ansamblul, în contextul macroeconomic, România a reuşit în 2022 cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 20% din cât am reuşit să absorbim de la integrarea în Uniunea Europeană, din 2007 până în prezent. Deci din totalul de 54 de miliarde de euro, 11,3 miliarde au fost absorbite anul trecut, în 2022. Tot în 2022 putem să menţionăm cea mai mare absorbţie de investiţii străine directe. Discutăm de 10,9 miliarde de euro. Este o sumă record şi îmi doresc foarte mult ca această tendinţă să continue. De asemenea, sunt aspectele pe care ştiţi foarte bine că le-am gestionat, în sensul în care, din bugetul colectat am reuşit să compensăm şi să susţinem atât economia, cât şi cetăţenii, compensând o mare parte din costul energiei. Şi, totodată, au fost măsuri care au reuşit ca inflaţia să se reducă, după ce am avut un vârf de peste 16%, la jumătatea acestui an să scădem sub două cifre, în condiţiile în care alte ţări din Europa încă au o inflaţie cu două cifre.

Bogdan Chirieac: Domnule preşedinte, sunt realizări economice incontestabile. În acelaşi timp, însă, dacă lucrurile merg bine, cum a apărut acea gaură bugetară uriaşă şi de ce a mai fost nevoie de măsurile fiscal-bugetare pe care le-a adoptat Guvernul din care partidul dumneavoastră continuă să facă parte?

Nicolae Ciucă: Este foarte important să subliniem că situaţia economică este cadrul mare, ansamblul mare, şi ea este caracterizată de cifrele pe care le-am menţionat. Partea aceasta de deficit bugetar a pornit de la o serie de aspecte pe care le-am identificat încă din luna martie, în care am constatat că nu se reuşeşte să se realizeze colectarea necesară la buget. Ca urmare, şi a scăderii unor indicatori, şi aici mă refer în mod deosebit la industrie, pentru că industria a scăzut foarte mult, ţinând cont de conectarea industriei româneşti la industria europeană. Scăzând Germania atât de mult, era foarte limpede că şi la noi va scădea atât de mult.

Bogdan Chirieac: Deci scăderea producţiei industriale este un efect de domino, faţă de scăderea economiei în Germania, el este principalul partener comercial şi economic al României şi atunci au fost mai puţine comenzi pentru România.

Nicolae Ciucă: Mai puţine comenzi pentru România. De asemenea, atunci când a fost construit bugetul, şi trebuie să spunem acest lucru, s-au avut în vedere anumite sume colectate la buget rezultate din preţul la energie, preţul la energie nu a mai fost acelaşi cu cel de anul trecut, a scăzut substanţial anul acesta, şi la energie şi la gaze. Diferenţa de colectare s-a văzut foarte clar, motiv pentru care, aşa cum spuneam încă din martie, dacă vă aduceţi aminte, am ieşit în calitate de prim-ministru şi am spus că trebuie să luăm măsuri. Şi a fost o ordonanţă de urgenţă prin care prima măsură pe care noi am identificat-o la vremea respectivă a fost reducerea cheltuielilor bugetare. În acest moment, toate aceste măsuri pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu fac altceva decât să vizeze limitarea deficitului bugetar. Este o soluţie care vizează în primul rând anul 2023 şi, desigur, anul 2024, ţinând cont de faptul că România este singura ţară din Europa în momentul de faţă monitorizată pe deficitul bugetar. Şi sunt condiţionalităţi pe care trebuie să le respectăm şi le coordonăm cu Comisia Europeană, astfel încât să putem să ne asigurăm finanţarea din fonndurile europene.

Despre o alianță PNL-PSD la alegerile din 2024

În cadrul interviului, Nicolae Ciucă a vorbit și despre o posibilă alianță la alegerile din 2024. Liderul PNL a subliniat, în acest context, că „un astfel de construct politic trebuie să aibă în vedere un proiect pentru cetăţenii României”. „Partidul Naţional Liberal a demonstrat-o şi la alegerile trecute, a demonstrat-o de fiecare dată când a fost nevoie că are şi capacitatea şi motivarea necesară să intre în alegeri de unul singur şi să-şi îndeplinească obiectivul”, a mai spus liderul liberalilor.

Nicolae Ciucă: În primul rând, este foarte important să subliniem că am asumat această coaliţie de guvernare pornind de la responsabilitatea politică pentru trecerea ţării prin criza care exista în 2022 şi se prefigura. Aici am avut o oarecare intuiţie, toate partidele, toţi liderii, şi preşedintele ţării, când a cerut formarea unei coaliţii care să aibă o majoritate parlamentară consistentă, astfel încât să poată să ia decizii fără să-i fie teamă că nu are susţinerea politică. Şi s-a dovedit, deşi împotriva firii la început, îmi aduc aminte că erau în analize…

Bogdan Chirieac: Erau multe voci, mai ales din partea alor mei din USR, erau multe voci care condamnau: se formează noul USL. Se apuca apocalipsa, da.

Nicolae Ciucă: Dincolo de condamnare, nimeni nu ne-a dat mai mult de 3-4 luni.

Bogdan Chirieac: Aşa.

Nicolae Ciucă: Iată, suntem la aproape doi ani de zile de când guvernăm împreună şi eu am văzut această guvernare nu pentru un scop politic, ci am văzut această guvernare pentru a ne asuma responsabilitatea faţă de ţară, a menţine echilibrul şi stabilitatea politică. Pentru că în situaţia despre care menţionat-o mai devreme, orice ne trebuia, mai puţin o instabilitate politică. Motiv pentru care această coaliţie, iată, a funcţionat şi zic eu că a funcţionat cât se poate de aşezat la realităţile momentului.

Bogdan Chirieac: Ţinând seama de provocările prin care a trecut România, coaliţia chiar funcţionează.

Nicolae Ciucă: Da.

Bogdan Chirieac: Întrebarea este: veţi merge împreună într-o coaliţie la viitoarele alegeri, la alegerile de anul viitor?

Nicolae Ciucă: O coaliţie sau o alianţă politică nu se face de dragul cuiva sau împotriva cuiva. Un astfel de construct politic trebuie să aibă în vedere un proiect pentru cetăţenii României. Este o chestiune care depinde foarte mult de încrederea care trebuie să existe între doi parteneri, trei parteneri, atunci când se discută realizarea unei alianţe politice. Pentru a face acest lucru este nevoie de onestitate, de loialitate, încă o dată, de încredere. Şi de un proiect serios de ţară, care să vizeze dincolo de anul electoral. Este nevoie ca proiectul acesta să aibă greutatea, să aibă consistenţa necesară să convingă atât electoratul, cât şi activul fiecărui partid.

Bogdan Chirieac: Deci ceea ce ne spuneţi este că aţi studia posibilitatea ca să mergeţi împreună în alegeri, doar în situaţia în care s-ar construi un proiect de ţară pentru după 2024, pentru 2025 şi câţi ani vor mai fi după aceea.

Nicolae Ciucă: Vorbim de două partide care au o istorie, nu de fiecare dată convergentă, sunt un partid de stânga, centru stânga, şi un partid de centru dreapta, fiecare cu propriile ideologii, şi fiecare cu egoul său intern. Partidul Naţional Liberal a demonstrat-o şi la alegerile trecute, a demonstrat-o de fiecare dată când a fost nevoie că are şi capacitatea şi motivarea necesară să intre în alegeri de unul singur şi să-şi îndeplinească obiectivul. Ştiţi foarte bine că motto-ul istoric al Partidul Naţional Liberal, de altfel cel mai vechi partid politic din Europa, are cea mai lungă istorie, 148 de ani.

Bogdan Chirieac: Aşa este.

Nicolae Ciucă: Este partidul care are în denumire şi sintagma „Naţional”, ceea ce spune multe despre obiectivele Partidul Naţional Liberal. Trebuie să vizeze un proiect naţional, altfel de ce am intra într-o astfel de coaliţie? Încă o dată, menţionând că în 2019 Partidul Naţional Liberal a dat preşedintele României, a câştigat cu 64%. În 2020, alegerile locale au fost câştigate de către Partidul Naţional Liberal, am avut un scor de 34,5%, Partidul Social Democrat a avut un scor de 30%. Sigur, a avut mai multe primării. Prin acest scor am reuşit să dobândim şi să avem 1.232 de primării, 14.182 de aleşi locali. Deci, iată, Partidul Naţional Liberal are capacitatea să… şi motivarea, încă o dată, să meargă singuri în alegeri. Este de asemenea adevărat că de la 35% de la alegerile locale până la alegerile parlamentare am pierdut 10%, ceea ce nu se va mai întâmpla. Este o greşeală pe care trebuie să o recunoaştem, este o asumare a conducerii partidului şi a tuturor liderilor noştri locali. Eu sunt cât se poate de determinat ca astfel de greşeli să nu se mai repete. Trebuie să ne menţinem coeziunea, unitatea şi determinarea, astfel încât să putem să intrăm în alegeri singuri. Iar dacă există, încă o dată, un proiect… Orice soluţie politică în România trebuie să se analizeze şi trebuie asumată. Pentru că aici nu este vorba de Partidul Naţional Liberal, de Partidul Social Democrat sau de orice altă formaţiune politică, aici este vorba de ţară. În actualul context, într-un mediu securitar cât se poate de volatil, avem nevoie de stabilitate politică pentru România.

Bogdan Chirieac: Şi pentru tot flancul estic, ca să spunem aşa.

Nicolae Ciucă: Şi pentru tot flancul estic. România s-a profilat… Domnul Chirieac, este cât se poate de simplu şi cetăţenii înţeleg foarte bine chestiile astea, nu trebuie să le explicăm cu foarte multe detalii. România s-a profilat ca un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre. România a reuşit, dincolo de stabilitatea aceasta economică, să îşi descrie şi un profil de pilon de securitate şi un partener de încredere, atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. România este atractivă pentru partenerii noştri strategici. Vedem care sunt relaţiile cu Statele Unite ale Americii. De fiecare dată vorbim că elementele noastre de încredere sunt apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică, la Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu Statele Unite. Toate chestiile astea nu au venit fără vreo motivare anume. Motivarea a fost că suntem o ţară cu potenţial, suntem o ţară care am dovedit că putem fi un partener de încredere şi toate aceste chestiuni s-au întâmplat.

Bogdan Chirieac: Ţinând seama de relaţia de prietenie pe care o aveţi cu preşedintele Marcel Ciolacu, există concesii pe care PNL le-ar putea face PSD pentru a se forma o alianţă în cazul în care va exista un proiect de ţară agreat de partidul dumneavoastră? Cu alte cuvinte, aţi putea, eu ştiu, renunţa la funcţia de preşedinte al României, candidatura la funcţia de preşedinte al României, pentru a face această alianţă?

Nicolae Ciucă: Aici este nevoie de foarte multă analiză. Este clar că fiecare dintre cele două partide vizează cel puţin una dintre cele două funcţii importante.

Bogdan Chirieac: Preşedinte şi premier.

Nicolae Ciucă: Preşedinte şi premier.

Bogdan Chirieac: Păi un partid ar lua o funcţie şi celălalt partid cealaltă funcţie, aşa cum a fost şi în vremea fostului USL, teoretic.

Nicolae Ciucă: Deocamdată nu suntem acolo, domnul Chirieac. Ceea ce vă pot spune, că aici nu este vorba de concesii pentru vreunul dintre preşedinţii celor două partide, nu este vorba de concesii pentru vreunul dintre partide, aici este vorba, şi subliniez încă o dată, de proiectul consistent pentru ţara noastră. Avem nevoie de asumarea acestor elemente de responsabilitate faţă de un proiect de ţară. Ştiu că devin aproape…

Bogdan Chirieac: Nu, e o exprimare profundă şi reală. Deci România are nevoie de un proiect de ţară fiindcă statul este, iertaţi-mă, cam putred. Şi el trebuie reaşezat acum pe bazele despre care aţi vorbit. Partener real al Statelor Unite, partener real în Uniunea Europeană. Pentru asta e nevoie de schimbări fundamentale.

Nicolae Ciucă: Asta voiam să spun. Aproape că se intră în derizoriu cu proiect de ţară. Toată lumea vorbeşte, dar proiectul acesta trebuie odată şi odată definit, trebuie odată şi odată descris ce trebuie să facem. Sunt aceste reforme pe care le-am asumat. Parte dintre ele le-am asumat prin PNRR, ele trebuie să se întâmple, dacă nu se întâmplă nu beneficiem de finanţările asigurate prin PNRR.

Urmăriți mai jos interviul integral:

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL