Tribunalul Militar Bucureşti a stabilit termenul în dosarul Ferma Dacilor faţă de doi foşti angajaţi ai ISU Prahova

Tribunal
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Militar Bucureşti a stabilit pentru 20 martie primul termen în dosarul în care va judeca solicitarea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani, distrus parţial de un incendiu în care opt oameni au murit carbonizaţi. Iniţial, procurorii au clasat dosarul, solicitând redeschiderea anchetei după incendiul care s-a produs în a doua zi de Crăciun.

Pe rolul Tribunalului Militar Bucureşti a fost înregistrat, miercuri, dosarul prin care DNA cere redeschiderea urmării penale faţă de Elisei Tiberiu Dumitru, fost şef al ISU Prahova, şi de Cristina Chelba, fost inspector în cadrul Inspecţiei de prevenire în cadrul ISU Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani.
Dosarul a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Prahova, care a declinat competenţa în acest caz în favoarea Tribunalului Militar.
Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 20 martie.
Iniţial, dosarul a fost clasat, dar s-a propus instanţei de judecată redeschiderea cercetărilor după incendiul care a mistuit Ferma Dacilor şi în care opt oameni au murit.
Elisei Tiberiu Dumitru şi Cristina Chelba au calitatea de intimaţi în dosar.
Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021, şeful DSU, Raed Arafat dezvăluind public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut ”cu voia lor”.
Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.
De altfel, numele Cristinei Chelba apare pe ”Lista auditorilor desemnaţi pentru efectuarea auditului de supraveghere la persoanele autorizate să execute lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, potrivit prevederilor OMAI nr. 87/2010”, listă întocmită la nivelul Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi care datează din mai 2018. Numele Cristinei Chelba apare pe lista cu auditori desemnaţi pentru ISU Prahova. “Consider o provocare munca în acest domeniu, pentru că noi, femeile, putem demonstra că suntem la fel de bine pregătite în cele mai multe domenii, ca şi bărbaţii. (…) Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în cadrul ISU, cu greu poate fi acumulată în alt domeniu.”, declara locotenentul Cristina Chelba pentru portalul forum.pompierii.info care a publicat un material despre femeile pompier din ISU Prahova, în urmă cu mai mulţi ani.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL