Trump nu intenționează să ajungă la un acord bilateral cu Rusia și apoi să impună condițiile sale Ucrainei și Europei

Sursa foto: Dmitrii Pescokov / Telegram

Secretarul de stat Marco Rubio le-a spus diplomaților europeni într-o convorbire telefonică că administrația Trump nu intenționează să ajungă la un acord bilateral cu Rusia și apoi să impună condițiile sale Ucrainei și Europei, potrivit oficialilor europeni citați de The New York Times.

După întâlnirea cu negociatorii ruși pentru a discuta despre viitorul războiului din Ucraina, secretarul de stat Marco Rubio a semnalat o resetare dramatică a relațiilor cu Kremlinul, anunțând „oportunitățile incredibile care există în privința unui parteneriat cu rușii”.

Câteva ore mai târziu, însă, Rubio a încercat să ofere asigurări aliaților europeni că discuțiile nu reprezintă o abatere bruscă de la linia politică externă a SUA, așa cum mulți se temeau.

Mai degrabă, discuțiile din această săptămână din capitala Arabiei Saudite, Riad, au fost concepute ca un prim pas într-un proces, un test pentru a vedea dacă Kremlinul este serios în privința încheierii unei înțelegeri, a declarat dl Rubio într-o convorbire telefonică cu mai mulți diplomați europeni.

Declarațiile lui Rubio i-au nedumerit pe oficialii europeni în contextul unei aparente recalibrări a relației dintre Washington și Moscova.

Secretarul de stat american le-a spus europenilor că nu, administrația Trump nu intenționează să impună Ucrainei și Europei termenii niciunui acord bilateral cu Rusia, conform unui rezumat al convorbirii pregătit de oficialii europeni.

Nu, a spus el, administrația nu va ridica sancțiunile americane asupra Rusiei în absența unei schimbări notabile în comportamentul Moscovei, deși a lăsat ușa deschisă pentru relaxarea limitată unor sancțiuni dacă rușii încep să ia măsurile pe care administrația le urmărește.

Și da, a spus Rubio, administrația Trump a fost lămurită că Rusia ar putea încerca să folosească discuțiile pentru a genera diviziune în Occident sau pentru a-și atenua izolarea pe scena internațională, potrivit unui rezumat al convorbirii cu oficialul american pregătit de oficialii europeni.

Departamentul de Stat nu a făcut comentarii privind discuția lui Marco Rubio cu europenii.

Miercuri, președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat o a doua reuniune de urgență la Paris pentru a elabora o strategie pe fondul temerilor tot mai mari că Statele Unite își vor abandona rolul deținut în ultimele decenii în asigurarea securității europene.

După ani de zile în care s-a străduit să izoleze Kremlinul în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022, Casa Albă pare să schimbe scenariul în timpul mandatului lui Trump.

În cele 24 de ore de la încheierea reuniunii de la Riad, președintele american a făcut o serie de cereri și declarații false care păreau să îmbrățișeze viziunea asupra lumii a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în timp ce învinuia Ucraina pentru război.

El l-a numit dictator pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a declarat în mod fals că administrația de la Kiev a păcălit cumva Statele Unite să îl sprijine într-un război pe care liderii ucraineni l-au început.

De asemenea, a luat în derâdere plângerile ucrainenilor cu privire la faptul că țara lor, care a sacrificat zeci de mii de vieți pentru a-și păstra independența, a fost exclusă din negocierile privind viitorul său.

„Am auzit că sunt supărați că nu au un loc”, a declarat dl Trump marți, vorbind cu reporterii la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Florida. „Doar un negociator mediocru ar fi putut rezolva acest lucru cu ani în urmă fără, cred eu, fără a pierde mult teren, foarte puțin teren. Fără pierderea vreunei vieți”.

În niciun moment Trump nu l-a criticat pe Putin, care, de fapt, a început războiul prin invadarea Ucrainei.

După ce s-a întâlnit marți cu oficiali ruși timp de peste patru ore la Riad, Rubio a oferit public puține detalii despre ceea ce s-a realizat în timpul discuțiilor. El a declarat că Rusia și Statele Unite au convenit să lucreze la un acord de pace pentru Ucraina, lăudându-l pe Donald Trump drept „singurul lider din lume” care ar fi putut realiza o astfel de apropiere între adversari de lungă durată.

Unul dintre partenerii săi din delegația americană, Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu și un prieten vechi al dlui Trump, a descris întâlnirea ca fiind „pozitivă, optimistă, constructivă”.

Mesajul lui Rubio transmis către oficiali din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia după întâlnirea de la Riad a fost mai nuanțat și mai conciliant, potrivit rezumatului convorbirii.

O parte a mesajului a fost dedicată explicațiilor referitoare la motivele pentru care ucrainenii și europenii nu au fost incluși în discuții.

Rubio a spus că nu a fost din cauză că Statele Unite își marginalizează aliații, așa cum ar fi sugerat remarcile președinteluiTrump. Mai degrabă, a spus el, o mare parte a conversației s-a axat pe probleme bilaterale între Statele Unite și Rusia. Aceasta a inclus deschiderea unei discuții privind ridicarea restricțiilor asupra ambasadelor lor, care au fost efectiv închise în ambele țări din cauza numeroșilor diplomați care au fost expulzați.

Negocierile dintre oficialii americani și ruși cu privire la eliminarea acestor restricții diplomatice ar servi ca un prim test al intențiilor Rusiei, a explicat Rubio. Eșecul negocierilor privind ambasadele, a spus el, ar arăta că Kremlinul nu este serios în ceea ce privește negocierea încheierii războiului din Ucraina.

Marco Rubio le-a spus europenilor că nu poate spune, pe baza acestei singure întâlniri, dacă rușii sunt serioși în privința încheierii unui acord. Dar a spus că aceștia au dat suficiente indicii că ar putea fi serioși pentru a justifica continuarea discuțiilor.

Negocierile dintre oficialii americani și ruși cu privire la eliminarea acestor restricții diplomatice ar servi ca un prim test al intențiilor Rusiei, a explicat dl Rubio. Eșecul negocierilor privind ambasadele, a spus el, ar arăta că Kremlinul nu este serios în ceea ce privește negocierea încheierii războiului din Ucraina.

Rubio le-a spus europenilor că nu poate spune, pe baza acestei singure întâlniri, dacă rușii sunt serioși în privința încheierii unui acord. Dar a spus că aceștia au dat suficiente indicii că ar putea fi serioși pentru a justifica continuarea discuțiilor.

Secretarul de stat american a încheiat convorbirea, conform rezumatului, promițând că va informa aliații Americii și îndemnând la unitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: