Trump repetă afirmaţia că imigranţii „otrăvesc sângele ţării”, un ecou al retoricii naziste

Donald Trump
Sursa foto: X

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a declarat sâmbătă că imigranţii fără documente „otrăvesc sângele ţării”, repetând un limbaj care a atras anterior critici ca fiind xenofob şi este văzut ca un ecou al retoricii naziste, relatează Reuters.

Trump a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment de campanie în New Hampshire, unde a denunţat numărul record de imigranţi care încearcă să treacă ilegal frontiera americană. Trump a promis să ia măsuri drastice împotriva imigraţiei ilegale şi să restricţioneze imigraţia legală, dacă va fi ales pentru un al doilea mandat de patru ani.

„Ei otrăvesc sângele ţării noastre”, a declarat Trump la un miting în oraşul Durham, la care au participat câteva mii de susţinători, adăugând că imigranţii vin în SUA din Asia şi Africa, pe lângă America de Sud. „De peste tot în lume se revarsă în ţara noastră”, a spus el.

Donald Trump folosise acelaşi limbaj, menţionând o „otrăvire a sângelui”, în timpul unui interviu cu The National Pulse, un site de dreapta, publicat la sfârşitul lunii septembrie. Acest comentariu a provocat critici din partea Ligii Anti-Defăimare, al cărei lider, Jonathan Greenblatt, a calificat exprimarea drept „rasistă, xenofobă şi josnică”.

Jason Stanley, profesor la Yale şi autor al unei cărţi despre fascism, a declarat că utilizarea repetată a acestui limbaj de către Trump este periculoasă. Cuvintele lui Trump sunt un ecou al retoricii liderului nazist Adolf Hitler, care avertiza în privinţa otrăvirii sângelui german de către evrei în tratatul său politic „Mein Kampf”, reaminteşte profesorul. „El foloseşte acum acest vocabular în mod repetat la mitinguri. Repetarea unui discurs periculos sporeşte normalizarea acestuia şi a practicilor pe care le recomandă”, a declarat Stanley. „Este un discurs foarte îngrijorător pentru siguranţa imigranţilor din SUA”, conchide profesorul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: