UCRAINA – DOI ANI DE RĂZBOI/Profesoară refugiată – mesaj pentru români: Vă mulţumesc pentru inima voastră mare

foto: politeka.net
Sursa foto: politeka.net

Ludmila Moroşanu-Demianova este din Ucraina, dar acum casa ei este aici, în România. Este unul dintre ucrainenii care s-au refugiat la Iaşi după ce ţara sa a fost invadată de trupele ruseşti. Aici, s-a implicat în activitatea de predare şi a publicat un „Dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român”, în care a explicat cuvinte şi expresii uzuale pentru a-şi ajuta conaţionalii să se integreze mai bine în România.

„Deja avem peste 3.200 de persoane care au studiat la noi la centru sau continuă să studieze. În ultimele luni s-au înscris zilnic cam 20 – 30 de persoane. Este deja coadă pentru grupuri pentru luna aprilie. Tot mai mulţi ucraineni se înscriu la nivelurile avansate B1-B2. Dicţionarul meu – sper – va ajuta la învăţarea limbii române. Am primit o mulţime de opinii pozitive despre el”, ne spune Ludmila.

Dincolo de bucuria de a-şi ajuta confraţii refugiaţi la Iaşi, Ludmila priveşte cu tristeţe la ceea ce se întâmplă acasă, în ţara sa.

„Fiecare zi începe cu citirea ştirilor, cum este acasă. Toată viaţa a rămas acolo. Dacă vestea este că au fost rachete şi lovituri de rachete, atunci abia aştept ca familia mea să-mi răspundă şi această aşteptare mi se pare o eternitate. Aceasta nu este viaţă. Este doar o aşteptare continuă pentru ştiri de acasă”, mărturiseşte Ludmila.

La Iaşi, a găsit oameni inimoşi, care au ajutat-o să se integreze.

„În România, mulţi dintre refugiaţii noştri şi-au găsit adăpost, ajutor şi sprijin. Aceasta a fost atât la nivelul cetăţenilor de rând, voluntari, cât şi la nivelul organizaţiilor – guvernamentale, neguvernamentale şi voluntare. Eu, familia mea, toţi cunoscuţii mei ucraineni vedem doar atitudine prietenoasă şi sprijin. Pentru un refugiat din Ucraina, România este mai atractivă din multe motive. În primul rând, acesta este cel mai apropiat vecin al nostru – ai trecut graniţa şi eşti în România. În al doilea rând, mulţi dintre ucrainenii noştri din teritoriile adiacente României şi Moldovei cunosc limba română. În al treilea rând, bunătatea şi ospitalitatea poporului român. Avem valori umane comune. În al patrulea rând, mulţi români, din istoria propriei familii, ştiu ce este invazia şi ocupaţia rusă şi de aceea ei, ca niciun alt popor, pot înţelege ce trăim noi, ucrainenii, acum”, declară pentru AGERPRES Ludmila.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: