Ucraina “nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO”, spune Biden

Joe Biden
Sursa foto: X / Joe Biden

Ucraina nu este încă pregătită să devină membră a NATO, a declarat preşedintele american Joe Biden într-un interviu pentru CNN în care a arătat că nu se pune problema ca Kievul să adere cât timp este în război cu Rusia, iar NATO trebuie să „deschidă o cale raţională” pe care Ucraina ar putea să o urmeze pentru a adera în cele din urmă la blocul militar occidental.

NATO este un proces care necesită ceva timp pentru a îndeplini toate calificările – de la democratizare la o întreagă serie de alte probleme”, a spus Joe Biden părând să facă aluzie la ceea ce ţările candidate la NATO, mai ales cele din fostul bloc comunist, au primit înainte de aderarea propriu-zisă la alianţă – un Plan de acţiune în vederea aderării, aşa-numitul MAP, care Ucrainei i s-a refuzat la summitul NATO de la Bucureşti din 2008.

Biden a recunoscut că ar fi dificilă obţinerea consensului pentru aderarea Ucrainei cât timp războiul este în desfăşurare şi a mai spus că solicitările pentru un vot asupra acestei chestiuni în viitorul apropiat sunt „premature”, notează news.ro.

El a adăugat că, în timp ce Ucraina depune eforturi pentru a îndeplini criteriile de aderare, SUA şi alţi aliaţi i-ar putea oferi un ajutor militar similar cu sprijinul pe care Washingtonul îl oferă de multă vreme Israelului.

Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. De exemplu, dacă am face acest lucru, atunci, ştiţi că suntem hotărâţi să ne angajăm pentru fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO. Este un angajament pe care ni l-am luat cu toţii, indiferent de situaţie. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toţii în război. Am fi în război cu Rusia”, a explicat preşedintele american.

Biden a spus că a vorbit îndelung cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre această problemă şi că i-a spus preşedintelui ucrainean că SUA vor continua să ofere securitate şi armament Ucrainei, aşa cum o fac pentru Israel.

Cred că trebuie să stabilim o cale raţională pentru ca Ucraina să se poată califica pentru a putea intra în NATO”, a spus Biden, menţionând că a refuzat condiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, înainte de război, de a se angaja să nu admită în alianţă niciodată Ucraina. El a reamintit că alianţa are „o politică a uşilor deschise”.

 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL