Danemarca găzduieşte sâmbătă o reuniune organizată în cel mai mare secret de Ucraina şi care reuneşte mai multe ţări, inclusiv unele care au rămas neutre după invazia rusă, pentru a discuta despre instaurarea unei ”păci durabile”, transmite France Presse.
Foarte puţine detalii au fost făcute publice în prealabil. În timp ce diplomaţia daneză păstrează secretul asupra reuniunii, un oficial american de rang înalt a indicat că din partea Washingtonului va participa consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
„Danemarca a acceptat cu bunăvoinţă să găzduiască această reuniune la Copenhaga”, a declarat această sursă pentru AFP.
Potrivit unui oficial occidental, scopul reuniunii este de a discuta despre modalităţile de realizare a unei „păci juste şi durabile”.
Alături de reprezentanţii ţărilor care au susţinut Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022, Uniunea Europeană trimite de asemenea înalţi oficiali cu scopul de a oferi Kievului sprijinul ţărilor care sunt încă neutre în această chestiune, notează Agerpres.
„Am lucrat foarte mult în cadrul G7 la o formulă de pace”, a declarat pentru presă o sursă diplomatică europeană de rang înalt. „Ideea este de a merge mai departe şi de a implica actori-cheie, precum Brazilia şi India”, care ar trebui să fie reprezentate la Copenhaga. „Sperăm şi, sincer, ne dorim ca şi China să fie prezentă”, a adăugat aceasta.
”Chiar în acest moment, Celso Amorim (consilierul de politică externă al preşedintelui) se află la Copenhaga, unde participă la o reuniune cu alte câteva ţări pentru a încerca să înceapă negocieri de pace”, a declarat preşedintele brazilian, Lula da Silva, în cadrul unei conferinţe de presă sâmbătă dimineaţa.
Directorul general al afacerilor externe din Africa de Sud, Zane Dangor, va participa, de asemenea, la reuniune, a declarat Clayson Monyela, purtător de cuvânt al Ministerului sud-african de Externe.
Citând surse apropiate proiectului, Financial Times a relatat că la reuniune ar putea participa şi oficiali din Turcia, membră a NATO, care a menţinut relaţii bune cu Kremlinul.
India, Brazilia şi Africa de Sud fac parte din blocul Brics, alături de China şi Rusia, şi niciuna dintre cele trei nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.
Joi, premierul indian Narendra Modi s-a aflat la Washington, care încearcă să izoleze Moscova, de la invazia rusă în Ucraina.
Nu se aşteaptă ca discuţiile informale din Danemarca să aibă ca rezultat o declaraţie oficială, dar sunt menite să fie un pas înainte spre un summit privind planul de pace al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Acest summit, a cărui dată nu a fost încă stabilită, dar care ar putea avea loc la Copenhaga sau la Paris în timpul verii, trebuie să fie pregătit în mod „substanţial”, potrivit UE, care încearcă să atragă o participare cât mai largă. „Considerăm că este esenţial să avem un sprijin cât mai larg din partea comunităţii internaţionale”, a declarat înaltul diplomat european.
Obţinerea oricărui nou sprijin este crucială pentru Kiev, a cărui contraofensivă lansată la începutul lunii iunie nu s-a soldat până acum decât cu câştiguri modeste.
Săptămâna aceasta, cea de-a doua conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei, organizată la Londra, a strâns 60 de miliarde de euro pentru ţara aflată în ruină după mai bine de un an de conflict.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News