Ucraina va sărbători Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima dată din 1917: „Ne alăturăm familiei noastre europene”

Sursă foto: Facebook / Craciun Fericit

Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917, transmite Sky News.

Până acum, ucrainenii sărbătoreau Crăciunul pe 7 ianuarie, urmând calendarul iulian – pe care îl folosește și Rusia.

Ucraina și-a mutat prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța și mai mult de Rusia

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, dar în luna iulie a acestui an, președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care face ca 25 decembrie să fie sărbătoarea oficială de Crăciun, deoarece națiunea a adoptat calendarul gregorian occidental.

Mișcarea, care are sprijinul bisericii, marchează un alt pas al Kievului spre eradicarea tuturor urmelor influenței rusești în țară.

Invazia rusă, care a început în februarie 2022, i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă legăturile istorice cu Rusia, inclusiv limba și cultura rusă.

Ucraina dorește, de asemenea, să adere la Uniunea Europeană. Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina pe 14 decembrie.

Kira Rudik, deputat ucrainean și lider al partidului Golos Zmin, a declarat pentru Sky News că schimbarea datei la 25 decembrie este „incredibil de importantă”, adăugând: „Ne alăturăm familiei noastre europene în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în ziua în care sărbătorim Crăciunul. Este extrem de important nu numai pentru oameni în viața lor de zi cu zi, ci este important și la nivel de cultură, la nivel de afaceri, când vom avea sărbătorile la aceeași dată. Copiii noștri, nici măcar nu-și vor aminti că la un moment dat a fost diferit, pentru ei va fi normal. Vrem să facem din aceast noua normalitate pentru ei, spunând că suntem alături de familia noastră europeană. Sărbătorim ca întreaga lume progresistă democratică.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL