UE consideră că Meta încalcă normele privind datele cu caracter personal. Posibilă amendă de 12 miliarde de euro

Meta
Sursa foto: Facebook

Uniunea Europeană a deschis luni calea unor sancţiuni financiare severe împotriva Meta, hotărând că reţeaua de socializare nu respectă normele europene privind utilizarea datelor cu caracter personal pentru publicitatea personalizată, scrie AFP.

Meta este obligată să solicite acordul utilizatorilor pentru a combina datele provenite de la diferitele sale servicii în scopul creării de profiluri publicitare.

Pentru a se conforma, grupul american a oferit utilizatorilor Facebook şi Instagram un abonament plătit care le permite să evite să fie vizaţi de publicitate. Pe de altă parte, dacă doresc să păstreze un serviciu gratuit, aceştia trebuie să accepte să îşi predea datele.

„Meta a forţat milioane de utilizatori din întreaga UE să facă o alegere binară: să plătească sau să consimtă. Conform constatărilor noastre preliminare, aceasta este o încălcare” a Regulamentului privind pieţele digitale (DMA), a declarat comisarul pentru afaceri digitale Thierry Breton pentru X.

DMA, care a intrat pe deplin în vigoare la începutul lunii martie, „există pentru a reda utilizatorilor europeni puterea de a decide cu privire la datele lor”, a subliniat el.

Meta, la rândul său, susţine că modelul său de abonament „este în conformitate cu DMA”.

„Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm un dialog constructiv cu Comisia Europeană pentru a închide această anchetă”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului.

Este a doua oară când un gigant digital este acuzat în temeiul DMA, după emiterea avizului, în urma deschiderii unei anchete la 25 martie.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a acuzat Apple că ar fi încălcat normele europene de concurenţă prin magazinul său de aplicaţii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: