Profesor de științe politice și cercetător la Université Libre de Bruxelles, Ramona Coman explică, pentru „Adevărul”, ce fel de Uniune Europeană ar avantaja în realitate România.
Alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, dar și turul 2 al prezidențialelor vor arăta în ce direcție se va îndreapta România, dar mai cu seamă ce fel de politică va avea țara noastră cel puțin în următorii 5 ani, inclusiv în raport cu Uniunea Europeană. În condițiile în care în turul 2 se înfruntă doi candidați lipsiți de orice fel de cunoștințe în domeniul relațiilor internaționale, dintre care, mai grav, unul cu simpatii pro-Rusia, întrebarea devine apăsătoare. Nu este însă singura.
În ultimii ani, dincolo de conflictul dintre așa-numiții suveraniști și cei care visează ca Uniunea Europeană să devină o confederație largă de state, o temă importantă de discuție ar fi care formă de organizare a Bruxellesului ar avantaja România.
Un posibil răspuns va veni chiar de la Bruxelles, din capitala Uniunii Europene, de la Ramona Coman. Profesor de științe politice și cercetător la Université Libre de Bruxelles, dar și membru al corpului academic al Centre d’Etude de la Vie Politique, tot în capitala Belgiei, Ramona Coman este expert chiar în conflicte de suveranitate din Uniunea Europeană și reforma insitiuțiilor europene.
„Uniunea Europeană s-a dezvoltat combinând două mari viziuni”
În opinia sa, Uniunea Europeană s-a dezvoltat cel mai bine chiar combinând cele două viziune existențiale. În continuare, statele membre ar avea de profitat dacă s-ar merge pe aceeași viziune, ceea ce nu înseamnă că nu este nevoie și de unele reforme.
„Uniunea Europeană s-a dezvoltat combinând aceste două mari viziuni: interguvernamentală (prin care guvernele în Consiliul European sau Consiliul, după caz, decid prin unanimitate) și supranațional sau un proces de federalizare (prin care nu numai statele în Consiliu și Consiliul European decid, ci și celelalte instituții care reprezintă interesele Uniunii Europene sau ale cetățenilor cum sunt Comisia și Parlamentul, prin majoritate calificată)”, spune profesoara.
În ce privește România, depinde foarte mult și de viitoarea politică externă care se va avea în vedere. Un suveranism absolut ar duce la colpasul Uniunii Europene, ceea ce nu ar fi sub nicio formă favorabil României. Interesant este că, mai spune ea, inclusiv suveraniștii susțin unele politici ce funcționează pe un model supranațional, uneori chiar fără să realizeze.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News