UE salută victoria Partidului Laburist, dar nu se aşteaptă la o redeschidere a acordurilor post-Brexit

Sursa foto: Flickr

Liderii Uniunii Europene au salutat vineri victoria zdrobitoare laburistă în alegerile britanice, cu speranţa unei încălziri a relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles, însă fără să aştepte bulversări în acordurile post-Brexit, relatează AFP.

”O victorie electorală istorică”, a salutat preşedintele Consiliului European Charles Michel în felicitările noului premier britanic Keir Starmer,  anunţând că se bucură să lucreze cu Londra Guvernului ”Labour”.

”UE şi Regatul Unit sunt parteneri esenţiali, care cooperează în toate domeniile de interes reciproc pentru cetăţenii noştri”, afirmă Michel, care preconizează să se întâlnească cu Starmer la Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) prevăzut la 18 iulie.

”Vom dicuta provocări comune ca stabilitatea, securitatea, energia şi imigraţia”, anunţă el.

Liderul laburist a promis să reducă tensiunile comerciale cu UE, primul partener al Regatului Unit.

Însă el a promis şi că Guvernul său nu va pune niciodată în discuţie Brexitul şi că nu va încerca să revină pe piaţa unică europeană, dând asigurări că vrea doar ca ”Brexitul să funcţioneze” – sloganul său de campanie.

Amploarea unor posibile progrese în vederea unei îmbunătăţiri a acordurilor existente, încheiate după decizia Regatului Unit de a păsări UE, va fi însă destul de limitată, subliniază sub protecţia anonimatului diplomaţi de la Bruxelles.

”Printr-o abordare diferită, bazată pe cooperare şi fără ostilitate, lucrurile vor fi mai uşoare, dar nu neapărat mai simple”, precizează unul dintre ei.

Acordurile post-Brexit din 2020 şi 2023 care încadrează relaţiile comerciale dintre Londra şi Bruxellessunt ”foarte complexe” şi ”includ echilibre greu de schimbat”, subliniază el.

”Tot ceea ce era fezabil (ca aranjamente) s-a realizat deja sau s-a propus deja”, declară alt diplomat.

Doar ajustări marginale rămân posibile în mai multe domenii, ca de exemplu importul de plante sau animale, schimburi de tineret, respectarea anumitor norme europene de către industriile britanice, recunoaşterea reciprocă a anumitor calificări.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: