Acoliţii lui Şor, care au anunţat un bloc electoral prorus, se plâng că au fost hărţuiţi la întoarcerea de la Moscova

Sursă foto: Facebook

Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat marţi că în mod deliberat li s-a întârziat întoarcerea acasă de la Moscova şi că au fost hărţuiţi la aeroport, relatează Reuters.

Mai multe partide de opoziţie din Republica Moldova, toate avându-l în spate pe oligarhul prorus Ilan Şor, s-au reunit la sfârşitul săptămânii la Moscova, la aproximativ 1.500 km de Chişinău, şi au anunţat formarea unui bloc denumit „Victorie” pentru a participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind aderarea ţării la UE, stabilite pentru luna octombrie.

Refugiat în Israel, Ilan Şor a fost condamnat în absenţă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă masivă, iar la evenimentul de la Moscova a fost prezent şi el.

„Este îngrozitor să te întorci în propria ţară şi să nu poţi să te îndrepţi spre casă”, a scris pe reţelele sociale Irina Lozovan, reprezentată a partidului Renaştere, legat de Ilan Şor. Presa din Republica Moldova a citat martori oculari de pe aeroportul din Chişinău care au declarat că preşedinta partidului, Natalia Parasca, a fost luată pentru interogatoriu de către ofiţerii serviciilor de securitate.

Lozovan a declarat ulterior presei ruse că politicienii care s-au întors de la Moscova au fost în cele din urmă lăsaţi să plece.

Oficialii au declarat că întârzierea a fost cauzată de „motive tehnice”, dar pasagerii altor zboruri au fost văzuţi părăsind aeroportul fără dificultăţi.

Evenimentul de anunţare a blocului electoral prorus Victorie a avut loc duminică, într-un hotel din Moscova. Pe lângă Ilan Şor, printre alţii, au fost prezenţi guvernatoarea (başcanul) Găgăguziei Evghenia Guţul, preşedintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitri Constantinov, liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, deputaţii Marina Tauber, Vasile Bolea, Irina Lozovan şi preşedinta partidului „Renaştere”, Natalia Parasca. În timpul evenimentului, Ilan Şor a anunţat că el va fi liderul blocului Victorie, Guţul – secretarul executiv, iar Tauber – secretar. Evenimentul de la Moscova a fost marcat inclusiv de un concert, în cadrul căruia au evoluat mai mulţi artişti, printre care cântăreţii ruşi Nikolae Baskov, Filip Kirkorov şi Jasmin, soţia lui Şor.

Reuniunea de la Moscova a politicienilor din Moldova afiliaţi oligarhului fugar Ilan Şor a provocat un val de reacţii la Chişinău, scrie NewsMaker. În timp ce unele persoane au declarat că politicienii respectivi vor să ducă Republica Moldova în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse, calificându-i ca „trădători” sau „mercenari”, alţii au criticat conducerea ţării că nu i-a tras la răspundere până acum.

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene şi comunicare strategică Igor Zaharov a spus că moldovenii „nu vor permite” ca ţara să fie condusă de „steaua sovietică a războiului”.

La începutul lunii martie,  directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, a anunţat că SIS a intrat în posesia mai multor date care arată că Federaţia Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 şi 2025. În aceste acţiuni, Rusia va implica trei categorii de actori: actorii politici deschis declaraţi pro-Federaţia Rusă, actori politici declaraţi pro-statalişti şi actori politici conectaţi la grupurile de criminalitate organizată. Potrivit SIS, Moscova planifică generarea mai multor crize în regiunea găgăuză sau în stânga Nistrului, amplificarea tendinţelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federaţia Rusă fiind gruparea lui Ilan Şor – , dar şi organizarea de proteste la Chişinău.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL