Rotativa guvernamentală este blocată în continuare de prelungirea grevei profesorilor. Surse politice au dezvăluit, însă, pentru PS News, că premierul Nicolae Ciucă ar urma să își depună mandatul la mijlocul săptămânii viitoare, după ce toți parlamentarii PNL și PSD au fost convocați pentru a asigura votul viitorului Guvern condus de Marcel Ciolacu din poziția de premier.
Astfel, potrivit surselor citate, începând din acest weekend și începutul săptămânii viitoare PNL și PSD vor negocia portofoliile, social-democrații fiind dispuși, în premieră, să respecte protocolul inițial semnat acum 1 an și jumate, prin cedarea Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor către liberali. De altfel, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a convocat în ședință, duminică, de la 12:00, pe toți liderii filialelor din țară, pentru a se consulta cu aceștia pe tema rotației guvernamentale. Și conducerea PNL le-a transmis joi tuturor parlamentarilor liberali să rămână toată săptămâna viitoare în București pentru că va fi nevoie de votul lor în procedura de schimbare a premierului
Ce spune, mai exact, protocolul semnat de cele 3 partide:
Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.
La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.
În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.
Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).
Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).
Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.
Ce va face Nicolae Ciucă
După rotativa guvernamentală, premierul Nicolae Ciucă ar urma să fie votat președinte al Senatului, au precizat surse politice pentru PS News, în ciuda faptului că, potrivit unui sondaj realizat în perioada 21 – 22.05.2023 de institutul The Center for International Research and Analyses, votanții PNL își doresc ca Nicolae Ciucă să ocupe poziția de vice-premier în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Mai exact, la întrebarea „Dumneavoastră personal credeți ca președintele PNL, Nicolae Ciuca, ar trebui sa rămână vice-premier în guvernul următor sau ar trebui sa meargă pe funcția de Președinte al Senatului?”, 59% dintre votanții PNL au răspuns afirmativ și doar 23% au susținut că actualul premier ar trebui să ocupe poziția de președinte al Senatului, după rotativa guvernamentală.
Totodată, la întrebarea „În condițiile în care Nicolae Ciuca ar decide sa rămână vice-premier, ar trebui sa fie un vice-premier cu portofoliu (sa fie și ministru) sau ar trebui sa rămână vice-premier fără portofoliu?”, 17% dintre cei intervievați au răspuns „vice-premier și ministru”, 31% vicepremier și 50% au spus că nu pot aprecia.
Situația se schimbă, însă, când sunt întrebați votanții PNL: 46% consideră că Nicolae Ciucă ar trebui să fie vice-premier și ministru în noul Guvern, 41% susțin că actualul președinte al PNL ar trebui să fie doar vice-premier și 11% au spus că nu pot aprecia.
Reamintim că protocolul dintre PSD și PNL prevedea ca rocada guvernamentală să aibă loc la sfârșitul lunii mai. Înainte de a începe greva profesorilor Coaliția PSD, PNL, UDMR se afla în plină negociere pentru împărțirea portofoliilor din Guvern.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News