Un cetăţean american a fost reţinut după ce a trecut fără autorizaţie în Coreea de Nord

coreeanord FLAG
news.ro/ coreeanord FLAG

Un cetăţean american a fost reţinut în Coreea de Nord după ce a trecut graniţa fără autorizaţie, a anunţat marţi un organism al ONU, relatează BBC.

„Un cetăţean american aflat într-un turneu de orientare în zona de securitate comună (JSA) a traversat, fără autorizaţie, linia de demarcaţie militară în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Credem că acesta se află în prezent în custodia RPDC şi lucrăm cu omologii noştri din KPA (Armata Populară a Coreei de Nord – n.r.) pentru a rezolva acest incident”, a transmis Comandamentul Naţiunilor Unite care operează în Zona Demilitarizată şi zona de securitate comună.

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei, iar graniţa sa este una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume. Este plină de mine antipersonal, înconjurată de garduri electrice şi de sârmă ghimpată, iar camerele de supraveghere şi gărzile înarmate sunt teoretic în alertă 24 de ore din 24, menţionează BBC.

Cotidianul sud-coreean Dong-a Ilbo, care citează armata sud-coreeană, a identificat persoana în cauză ca fiind Travis King, un soldat al armatei americane cu gradul de soldat de clasa a doua, menţionează Reuters, care precizează că nu a putut verifica deocamdsată identitatea persoanei menţionate.

În recomandările sale de călătorie, Departamentul de Stat al SUA interzice cetăţenilor americani să intre în Coreea de Nord „din cauza riscului serios şi continuu de arestare şi detenţie pe termen lung a cetăţenilor americani”.

Interdicţia a fost pusă în aplicare după ce studentul american Otto Warmbier a fost reţinut de autorităţile nord-coreene în timp ce se afla într-un turneu în această ţară în 2015. El a fost arestat după ce a furat un afiş de propagandă. A murit în 2017, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare şi s-a întors în Statele Unite în comă.

Zeci de persoane fug din Coreea de Nord în fiecare an, dar dezertările peste zona demilitarizată sunt extrem de periculoase şi rare. În prezent, şase sud-coreeni se află în custodie în Coreea de Nord, precizează BBC.

Autor

  • Oana Voicu

    Oana Voicu, redactor PS News. Cu o experiență de 5 ani în presa online, a terminat Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: