Un pro-rus pe care AUR îl vrea în Parlamentul European. Prin ce „s-a remarcat” Aurelian Popa

Aurelian Popa
Aurelian Popa / sursa: captură foto

Pe măsură ce alegerile de anul acesta se arpropie mai mult, liderii AUR devin din ce în ce mai puțini interesați să-și ascundă agenda politică fățiș anti-europeană. Impulsionați de ascensiunea de care se bucură în majoritatea sondajelor de opinie, aceștia își expun ideile în fața electoratului fără tema de repercusiuni.

Aurelian Popa, un pro-rus pe care AUR îl vrea în Parlamentul European

Așa au stat lucrurile recent în cazul lui Aurelian Popa, unul dintre oamenii pe care George Simion vrea să-i trimită la Bruxelles pentru a reprezenta chipurile interesele românilor, Popa fiind pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din vară. În cadrul unei emisiuni moderate de Adriana Bahmuţeanu, Aurelian Popa a cerut ca România să facă afaceri cu Rusia și China, așa cum fac sârbii, ungurii și turcii, state care, potrivit lui Popa, își cunosc interesul, nu ca noi.

Amintim că România face parte încă din UE și NATO și, alături de partenerii săi din aceste organizații, România a subscris la regimul de sancțiuni impuse Rusie după agresiunea militară lansată împotriva Ucrainei. Deloc întâmplător, cele trei state date drept exemplu de Aurelian Popa sunt recunoscute pentru derapajele anti-democratice, fiind exemple de regimuri iliberale. Pentru AUR însă iliberalismul este un model pe care îl dorește importat și în România.

Ungaria este văzută drept oaia neagră a Europei. Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a devenit un exemplu de rele practici democratice, țara nemafiind catalogată drept o democrație deplină de către Freedom House și de către The Economist Democracy Index, principalele organisme care măsoară calitatea democrației dintr-un stat. Mai mult, Viktor Orban este unul dintre principalii aliați pe care îi mai are astăzi dictatorul rus, Vladimir Putin.

Turcia sub regimul Erdogan a devenit unul dintre cei mai puțini de încredere aliați din NATO. Politicile duplicitare ale acestuia și represiunea internă asupra societății civile și a jurnaliștilor au transformat Turcia într-un regim autoritar. Mai demult un stat care avea șanse să adere la UE, Turcia este astăzi angajată și ea pe orbita iliberalismului. Despre Serbia merită să amintim doar că este unul dintre principalii aliați ai Rusiei și un stat care se află în afara Uniunii Europene și care nu are perspective în viitorul apropiat privind o posibilă aderare la UE. Așadar, acesea sunt exemplele pe care le dă Aurelian Popa.

Mai merită spus că în cadrul emisiunii moderate de Adriana Bahmuțeanu mai era prezent și Bogdan Duca, șeful Sputnik, organ de propagandă oficială a Kremlinului interzis în Uniunea Europeană. Mihail Neamțu îl lăua recent pe Aurelian Popa numindu-l nu candidat AUR, ci  „activist civic” , într-un text de pe canalul lui de Youtube.

Să mai spunem și că Aurelian Popa „s-a remarcat” în trecut printr-un alt derapaj pro-rus. Mai exact, la Radio Gold FM, acesta a suținut fără niciun fel de dovezi că masacrul de la Bucea (Ucraina), acolo unde militarii ruși au ucis pe scară largă civili, nu ar fi fost real şi că cei decedaţi ar fi fost „aşezaţi acolo”.  Ca urmare, postul radio a fost amenendat de către CNA pentru afirmațiile făcute de Aurelian Popa.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: