Un presupus spion rus a reușit să obțină azil în Marea Britanie, apoi să lucreze în Ministerul de Externe, unde a accesat secrete militare și informații britanice și chiar s-a întâlnit cu viitorul rege. Totul pe baza unor minciuni. El a susținut că fugea de talibani și că a venit direct din Afganistan, deși a trăit timp de șase ani în Rusia, scrie The Times.
Refugiatul din Afganistan, acuzat de spionaj pentru agenția de informații militare a Rusiei, a lucrat, de asemenea, pentru GCHQ și MI6, a declarat un tribunal. El a lucrat cu doi prim-miniștri și s-a întâlnit cu Prințul Charles și Prințul William în timpul vizitelor în Afganistan, în timp ce era angajat pentru guvernul britanic. În cele din urmă a obținut atât cetățenia rusă, cât și cea britanică.
Presupusului spion i-a fost ridicată cetățenia britanică în 2019, după ce MI5, serviciul de securitate, a crezut că era un agent al GRU, agenția militară de informații rusă acuzată de orchestrarea atacului cu agent neurotoxic din Salisbury, în urmă cu un an. Guvernul a susținut că el reprezintă un risc pentru securitatea națională dacă va fi lăsat să revină în Marea Britanie.
Presupusul spion, care poate fi identificat doar ca C2, neagă că ar fi fost agent sau că ar reprezenta un risc pentru securitatea națională, dar a dezvăluit că MI5 l-a acuzat că a fost pregătit ca agent rus încă de la vârsta de cinci ani. El face apel împotriva deciziei guvernului de a-i retrage cetățenia britanică în cadrul unei audieri în fața Comisiei speciale de apel pentru imigrație (SIAC).
C2 a intrat în Marea Britanie în 2000 și a primit azil după ce a susținut că fugea de talibani și că a venit direct din Afganistan, deși a trăit timp de șase ani în Rusia. El susține că a continuat să lucreze pentru GCHQ, MI6, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și multe altele. SIAC a fost informat că a avut acces la documente „strict secrete” în timp ce lucra pentru guvernul britanic în Marea Britanie și Afganistan.
Dezvăluirile sunt jenante pentru guvernul britanic, având în vedere accesul acordat presupusului spion în timp ce amenințarea din partea Rusiei era în continuă creștere. În 2006, la scurt timp după ce C2 a declarat că a fost angajat al GCHQ, guvernul britanic a acuzat Rusia că l-a otrăvit pe disidentul Alexander Litvinenko cu poloniu la Londra. Litvinenko a murit câteva săptămâni mai târziu, iar guvernul britanic a expulzat ofițerii de informații ruși ca răspuns.
În ultimii ani, înalți oficiali din domeniul securității au avertizat în mod repetat cu privire la campania de influență și spionaj exercitată de Rusia. În cursul acestui an, cinci persoane, acuzate că au făcut parte dintr-o rețea de spionaj rusă care a desfășurat activități de supraveghere în Marea Britanie, vor fi judecate la Old Bailey.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News