Unda de șoc din IT-ul ieșean, cu 25.000 de angajați: comenzile au încetinit, firmele globale așteaptă recesiunea

Sursa foto: Freepik
  • Revoluția AI nu va putea înlocui programatorii – spun managerii IT: „Doar un om își poate asuma răspunderea pe un contract de garanție ferm”
  • Cauzele îngrijorării sunt taxele americane, scăderea comenzilor la nivel global din cauza încetinirii trecerii la mașini electrice, dispariția fondurilor publice pentru digitalizare, pentru că România nu e în stare să acceseze banii PNRR
  • Piața spațiilor de birouri se va modifica, pentru că programatorii vor să lucreze de acasă
  • Iașul are o cifră de afaceri anuală de 500 milioane de euro din IT. O reducere a comenzilor va avea efecte asupra întregii economii locale

Industria IT de la Iași are 25.000 de angajați cu tot cu personalul auxiliar și servicii conexe, iar dacă va fi lovită de revoluția AI și vor începe disponibilizările, va fi resimțită o undă de șoc în toată regiunea Moldovei. E o nebuloasă încă, nimeni nu are informații clare și e posibil ca AI-ul să nu fie marele pericol.
În prezent, principalul risc din industrie îl reprezintă căderea pieței clădirilor de birouri, din cauza recesiunii încă nedeclarate. Firmele își reduc spațiile pe care le ocupă și, în acest mediu deja tulbure, a mai apărut un mare dușman: Donald Trump. Prin tarifele impuse întregii lumi a abătut incertitudinea inclusiv asupra domeniului, iar industria de IT din Iași, racordată la piața globală, va suferi.
„Mă simt ca la Revoluție, nu știu ce va fi”, spune Gabriel Mardarasevici, unul dintre managerii importanți de IT din Iași.
Gabriel Marchidan, directorul tehnic al unei mari companii de IT, spune că domeniul este deja afectat „după ce toți investitorii s-au speriat și s-au așezat pe bani”.

Cât de mare e pericolul AI pentru angajații IT

În Iași există acum aproximativ 25.000 de angajați în IT, incluzând administratorii de rețele, personal auxiliar – HR, contabilitate, alte firme furnizoare de servicii pentru companiile de IT. Din cei 25.000, cei care efectiv lucrează direct în domeniu sunt aproximativ 17.000.
Conform structurării unei firme clasice din domeniu, care lucrează pentru companii din piață, nu pentru produsele proprii, undeva între 50 și 60% dintre angajați sunt creatorii de cod (developerii) – între 8.500 și 10.200. Alți 10% sunt testerii (1.700), 25% sunt suportul tehnic din call center (4.250), diferența de 5% fiind reprezentată de administratori de rețea și management.
Teoretic, toți angajații ar putea fi amenințați de faptul că marile companii anunță că Inteligența Artificială ar putea scrie cod. Adică AI-ul ar putea dezvolta softurile în locul oamenilor. În realitate, însă, piața este mai stabilă decât o lasă să se înțeleagă marile companii de soft – Google, Meta, Amazon, Microsoft.
Amazon a anunțat recent disponibilizări de 80% la nivel global. „Giganții au tot interesul să facă anunțuri triumfaliste conform cărora AI-ul va lua locurile de muncă ale developerilor. Este vorba de costurile salariale foarte mari. Eliminarea lor ar însemna profituri uriașe pentru companii. În realitate nu e nici pe departe așa, pot spune că e departe ziua în care Ai-ul va putea concura omul. Amazon spune că dă afară 80% dintre anagtajați. Una este să spună, alta este să poată face asta”, explică un angajat din IT-ul din Iași, care dorește să-și păstreze anonimatul.

Programatorii „junior” ar putea dispărea curând

Gabriel Marchidan, membru fondator Iași AI și director tehnic al companiei Feel IT Services, spune că ar putea fi afectați doar developerii juniori (debutanți) de integrarea AI-ului în programare. „Dacă e ceva mai simplu de executat pentru un client, poți face cu AI, în loc de a utiliza un junior. Discutăm de o aplicație la nivel de bază, un fel de demo pentru client, care să aibă butoane, interfață, dar care să nu se conecteze în rețea, să nu salveze în servere și așa mai departe. Este domeniul clar în care AI-ul poate scrie cod. Nu ai risc, dacă pică acea aplicație nu contează, datele nu sunt în pericol. Asta înseamnă aproximativ 10-15% din cifra de afaceri a unei firme, cu o aplicație care demonstrează ceva local dar care în producție nu are valoare. Practic, nu mai ții oameni ocupați cu acest nivel de bază”, explică Gabriel Marchidan.
Există efecte directe în piața muncii: cei 5-10% dintre developerii juniori de la firmele de IT nu ar mai fi utili. Nu ar mai găsi locuri de muncă, firmele nu vor mai fi interesate să investească timp și bani în a-i învăța meserie. Pot fi afectați direct între 850 și 1.700 de angajați foarte tineri din Iași, iar pe termen lung există un recul tot în industrie.
Însă fără juniori, care reprezintă baza de selecție pentru programatorii cu experiență, industria nu are viitor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: