Ungaria: Manifestaţie masivă împotriva guvernului, după graţierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

Sursă foto: Twitter (X)

Zeci de mii de persoane au protestat vineri în centrul Budapestei împotriva guvernului şi pentru a solicita sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale, după recentul scandal izbucnit din cauza graţierii unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, informează EFE.

„Acum sunt monştri acolo. Apăraţi victimele, copiii, pentru o societate sănătoasă”, este motto-ul protestului organizat de câteva dintre cele mai cunoscute vedete de pe internet ale ţării şi care a reunit peste 40.000 de oameni.

„Ne-am săturat” şi „Nu fiţi indiferenţi!” au cerut organizatorii, cărora li s-au alăturat peste o sută de personalităţi marcante, printre care actori, artişti, cântăreţi, modele, scriitori şi jurnalişti.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului. Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa. Ulterior, Novak şi-a dat demisia. În plus, Judit Varga, fost ministru al justiţiei în guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban, s-a retras din viaţa politică pentru că a semnat graţierea.

„Concluzia este, dacă nu aici şi acum, atunci când să protestăm? Vedem că acest lucru a provocat dezbinare, nu numai între alegătorii liberali sau de opoziţie, ci şi între alegătorii guvernului. Protecţia copiilor este ceva unic, cred că nu ar trebui să existe îndoieli”, a explicat presei unul dintre organizatori, Zsolt Osvath, cu puţin timp înainte de protest.

„Sub pretextul vizitei la Papă, un bărbat care era complice activ al unui pedofil a fost eliberat. A fost eliberat cu graţiere prezidenţială, i s-a dat aprobarea şi se va putea întoarce oricând la muncă cu copiii”, aminteşte apelul.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: