EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 10 iulie

Library Of Congress

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Parlamentul European va adopta miercuri legea UE privind restaurarea naturii, în ciuda încercării de boicot din partea Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, a declarat Tiemo Wölken, un important deputat al grupului socialist S&D. În timp ce noua lege este parte esențială a Pactului Verde și un proiect de prestigiu al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propriul său grup politic din UE, PPE, a blocat proiectul în timpul unui vot în comisia Parlamentului European.

 

În ce privește fondul de redresare Post – COVID pentru Italia, von der Leyen face presiuni pentru aprobarea celei de-a treia tranșe. Acest lucru este esențial pentru realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei, potrivit unor surse consultate de EURACTIV.

Italia este cel mai mare beneficiar al Fondului de redresare și de reziliență (RFF), un instrument temporar creat de UE pentru a ajuta economiile europene să își revină după pierderile economice cauzate de pandemia COVID-19.

 

Roma a primit deja 67 de miliarde de euro: dintre acestea, 25 de miliarde de euro ca prefinanțare și două tranșe în valoare de câte 21 de miliarde. Cu toate acestea, cea de-a treia plată este în prezent suspendată, deoarece Italia nu a reușit să îndeplinească o serie de obiective stabilite de Comisie.

 

BERLIN

Șeful PPE de centru-dreapta, Manfred Weber, vrea să plaseze lupta împotriva partidului de extremă-dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD) în centrul campaniei electorale pentru alegerile europene de anul viitor, numindu-l principalul inamic al UE. AfD se opune vehement proiectului european, pledează deschis pentru dizolvarea UE și o numește „nereformabilă”. Citește și „AfD, a doua cea mai puternică forță politică din Germania”.

 

VIENA

Politicieni importanți din coaliția guvernamentală austriacă au făcut un schimb de critici în presă, vicecancelarul Wern Kogler, de la Partidul Verde, acuzând ÖVP, de centru-dreapta, că a adoptat o terminologie „pre-fascistă”. Membrii de rang înalt ai conservatorilor au ripostat, calificând comentariile sale drept neglijente.

 

HAGA

Guvernul premierului olandez Mark Rutte s-a destrămat din cauza unei dispute cu privire la politica de migrație. Alegerile vor avea loc mai devreme decât era planificat inițial, urmând să aibă loc cel mai probabil în toamna acestui an. Sondajele sugerează că peisajul politic fragmentat din Olanda nu se va consolida.

 

ATENA

Guvernul grec urmărește îndeaproape discuția privind poziția Turciei față de aderarea Suediei la NATO, deoarece bănuiește că solicitarea Ankarei către Washington de a-și moderniza flota de avioane de luptă F-16 ar putea face parte dintr-o înțelegere mai amplă. În special, Grecia caută garanții că aceste avioane F-16 nu vor fi folosite împotriva Atenei în cadrul unei dispute în curs de desfășurare privind apele maritime din Marea Egee, cu survoluri zilnice deasupra insulelor care pun la îndoială suveranitatea Greciei.

 

ROMA

Conform unor zvonuri din surse guvernamentale, justiția italiană încearcă să dărâme guvernul de la Roma, în condițiile în care mai multe figuri importante din cabinetul premierului Giorgia Meloni sunt anchetate.

 

VARȘOVIA

Președintele polonez, Andrzej Duda, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au comemorat împreună cea de-a 80-a aniversare a masacrului UPA din 1943 din Volhynia, când membrii Armatei Insurgente Ucrainene (UPA) au ucis în masă mii de polonezi, un vechi subiect de discordie între Varșovia și Kiev.

 

PRAGA

Aproximativ 63% dintre cehi consideră că eforturile guvernului de a combate conspirațiile și dezinformarea sunt insuficiente, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Agenția Mediană pentru Radio Cehia. Potrivit sondajului, tinerii consideră că lupta cabinetului guvernamental împotriva dezinformării este insuficientă. „Într-o mare măsură, acest spațiu este ocupat de persoanele sub 29 de ani – în 75% din cazuri. Persoanele cu studii medii cu diplomă de bacalaureat în 70% din cazuri”, a declarat directorul Median, Přemysl Čech.

 

SOFIA

Parlamentul bulgar, cu o majoritate pro-europeană, a respins vineri propunerea partidului radical pro-rus Vazrazhdane de organizare a unui referendum privind amânarea cu 20 de ani a aderării Bulgariei la zona euro, dar problema va fi acum înaintată Curții Constituționale. Inițiativa partidului Vazrazhdane – care a întrebat dacă oamenii sunt de acord ca leva bulgară să fie singura monedă oficială în Bulgaria până în 2043 – a fost susținută de 470.000 de bulgari care au semnat propunerea de referendum, dar votul nu poate fi organizat fără aprobarea parlamentului.

 

PRIȘTINA

Comentariile unui parlamentar britanic, Alicia Kearns, au provocat controverse în Kosovo, ceea ce l-a determinat pe președintele sârb Aleksander Vucic să amenințe cu o anchetă împotriva sa. Premierul britanic Rishi Sunak a pledat pentru detensionarea situației.

Kearns, președinta Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului britanic, a declarat că arme din Serbia sunt introduse ilegal în Kosovo cu ajutorul unor vehicule de urgență, fiind depozitate în clădirile Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Forțele din Kosovo ale NATO (KFOR) au declarat că au investigat această chestiune, dar nu au găsit nicio dovadă.

 

TIRANA

Albania este pe cale să atingă obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, așa cum solicită NATO, până în 2024, potrivit premierului Edi Rama, care a vorbit înaintea summitului Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, care va avea loc marți și miercuri.

 

Sursa: Euractiv.com. Sursa foto: Library Of Congress

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: