Ungaria refuză să plătească o amendă de 200 milioane euro impusă de justiția UE

Bancnote Euro / Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ungaria a anunţat vineri că nu are nicio intenţie de a plăti amenda record în valoare de 200 de milioane de euro dictată de justiţia europeană în luna iunie pentru nerespectarea tratatelor în materie de drept de azil. Comisia Europeană a anunţat deja că, dacă Budapesta refuză să plătească amenda, banii ar putea fi recuperaţi din fondurile europene alocate acestei ţări.

„Nu a fost prevăzută plata acestei amenzi, întrucât ea este total injustă”, a declarat ministrul adjunct de interne ungar Bence Retvari în faţa jurnaliştilor la Budapesta.

„Ea a fost dată tocmai pentru a exercita o presiune politică din cauza abordării noastre faţă de migraţia clandestină”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Concret, Ungaria, care la 1 iulie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a fost sancţionată pentru că nu s-a conformat unei decizii precedente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din decembrie 2020, dar şi pentru a continuat să nu aplice „regulile de drept ale Uniunii în materie de protecţie internaţională”.

Începând de la criza provocată de migranţi în 2015, premierul ungar Viktor Orban reprezintă unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi faţă de sosirea migranţilor din afara Europei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: