Uniunea Europeană achiziționează capacități de vaccinare pentru a fi pregătită la următoarea pandemie

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a semnat un contract cu un grup de patru producători de vaccinuri pentru a rezerva capacitatea de producție în cazul unor viitoare epidemii, a anunțat vineri executivul comunitar, conform POLITICO

Acordul a fost semnat cu gigantul farmaceutic american Pfizer, producătorii spanioli de vaccinuri HIPRA și CZ Vaccines și cu compania olandeză Bilthoven Biologicals. Acordul  acoperă asigurarea a 325 de milioane de doze anual, la un cost de 160 de milioane de euro pe an.

Contractul include o serie de tipuri diferite de vaccinuri: ARNm, lansate în perioada COVID-19, precum și vaccinuri pe bază de vectori virali și proteine. Contractul este nelimitat în ceea ce privește tipul de boli infecțioase împotriva cărora vaccinurile asigură protecție.

Uniunea Europeană este hotărâtă să demonstreze că a învățat lecțiile ultimei pandemii, când COVID-19 a făcut ravagii în blocul comunitar.

De asemenea, în timpul pandemiei, UE s-a aflat într-o cursă cu SUA, Marea Britanie și alte state membre pentru a obține doze de la un număr limitat de producători de vaccinuri, din cauza constrângerilor în materie de aprovizionare. Prezentul acord încearcă să evite o situație similară, urmărind o distribuire rapidă a vaccinurilor în cazul unei viitoare situații de urgență.

În conformitate cu termenii contractului, în cazul unei pandemii, UE rezervă și plătește pentru capacitatea de producție de vaccinuri de la companiile farmaceutice, care promit să livreze un anumit număr de doze. În condiții obișnuite, blocul comunitar plătește pentru capacitatea de producție de vaccinuri neutilizată pentru a avea o asigurare în caz de urgență.

Citește și Ancheta privind vaccinurile anti-COVID, Fără mesaje. Fără contracte. Fără critici.

Aranjamentul a fost intermediat în cadrul programului FAB al UE, gestionat de organismul de pregătire pentru pandemii al blocului, Autoritatea Europeană pentru Răspuns la Urgențe Sanitare, lansat aprilie 2021. Acesta este primul rezultat comercial al programului.

UE are deja acorduri similare pentru rezervarea de capacități pentru vaccinurile împotriva gripei aviare atât cu GlaxoSmithKline, cât și cu Seqirus. Boala infecțioasă, cunoscută și sub numele de gripă aviară, este considerată un prim candidat la o viitoare pandemie.

Autor: Carlo Martuscelli. Sursa: politico.eu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL