Uniunea Europeană, plan de 20 de miliarde de euro pentru construirea unor giga-fabrici de inteligență artificială

Inteligenta artificiala IA UE
Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a dezvăluit detaliile unui plan în valoare de 20 de miliarde de euro pentru crearea de noi situri dotate cu supercalculatoare în Europa pentru a dezvolta următoarea generație de modele de inteligență artificială, permițând în același timp modificarea legii de referință care reglementează acest tip de tehnologie.

Publicând o strategie menită să transforme Europa într-un „continent al inteligenței artificiale”, vicepreședintele Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat că acest domeniu este esențial pentru a face Europa mai competitivă, mai sigură și mai suverană din punct de vedere tehnologic, adăugând „Cursa globală pentru IA este departe de a se fi încheiat”, scrie The Guardian.

UE încearcă să ajungă din urmă SUA și China, care au preluat conducerea în dezvoltarea tehnologiei care gestionează din ce în ce mai mult site-urile de cumpărături, mașinile care se conduc singure, generează texte și se preconizează că va juca un rol transformator în sănătate, securitate, apărare și producție avansată, printre alte sectoare.

SUA deține un avans important în domeniul IA, cu mult înaintea Chinei. Un raport al Universității Stanford a declarat săptămâna aceasta că 40 de modele IA influente au fost produse de instituții din SUA în 2024, comparativ cu 15 în China și 3 în Europa (toate franceze).

Într-un raport separat privind anul 2024, Stanford a constatat că nicio țară din UE nu s-a clasat în primele cinci pentru „vitalitatea” IA, o măsură care ia în considerare investițiile private, brevetele și cercetarea. Regatul Unit s-a clasat pe locul al treilea, după SUA și China,  Franța pe locul al șaselea și Germania pe locul al optulea.

UE a demarat deja un plan de construire a 13 fabrici de inteligență artificială – situri dotate cu supercalculatoare și centre de date, unde cercetătorii dezvoltă și testează modele de inteligență artificială.

Noile „gigafabrici” de inteligență artificială vor fi mult mai mari, vizând ceea ce comisia a numit „moonshots”: inovații semnificative în domeniul sănătății, biotehnologiei, industriei, roboticii și descoperirii științifice.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: