Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări din județul Arad estimează că aproximativ unul din cinci muncitori străini aduși de companiile locale din țări non-UE nu reușește să își îndeplinească perioada de vechime la locul de muncă, fiindcă părăsesc țara ilegal într-un timp scurt.
Conform declarațiilor șefului Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad, comisar-șef de poliție Ciprian-Dănuț Blidar, prezentate într-o conferință de presă luni, aproximativ 20% din forța de muncă străină importată din țări non-UE este pierdută, deoarece muncitorii optează să plece în țări din Europa Occidentală.
Datele furnizate de Serviciul pentru Imigrări indică faptul că, în 2023, companiile din județ au solicitat angajarea a 3561 de muncitori non-UE, dintre care 2344 au fost aprobate. Restul solicitărilor au fost respinse din cauza documentațiilor incomplete sau din cauza „riscului de migrație ilegală”.
Comisarul-șef a menționat că mulți dintre muncitorii care și-au părăsit angajatorii au fost ulterior prinși încercând să treacă ilegal frontiera de stat.
Din cauza faptului că unele companii nu au notificat autoritățile în termenul legal de 10 zile despre plecarea muncitorilor, acestea au fost amendate cu sume între 1.000 și 3.000 de lei.
„Organizăm periodic sesiuni de instruire cu angajatorii, le prezentăm obligațiile și riscurile, dar în final, ei sunt cei care își asumă”, a declarat Ciprian-Dănuț Blidar.
Majoritatea muncitorilor care ajung în Arad sunt necalificați și provin din țări precum Sri Lanka, Nepal, India, Maroc și Bangladesh.
Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, numărul cererilor de import de forță de muncă depuse de agenții economici a crescut de zece ori față de anul anterior, ca urmare a deficitului de personal disponibil pentru angajare, estimat la 10.000 – 15.000 de persoane.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News