Agenţia Europeană pentru Medicamente cere modificarea vaccinurilor anti-Covid

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a cerut modificarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru ca noile versiuni ale acestor seruri să fie utilizate în cadrul următoarei perioade de vaccinare, în toamna acestui an, informează DPA.

Vaccinurile anti-COVID-19 ar trebui adaptate pentru a combate varianta XBB a virusului SARS-CoV-2, care este dominantă în prezent în Europa şi alte părţi ale lumii, au transmis marţi reprezentanţii EMA.

Substanţele active deja autorizate sunt în continuare eficiente şi previn formele severe al bolii, spitalizările şi decesele, însă protecţia împotriva riscului de a contracta virusul scade odată cu timpul, pe măsură ce apar noi variante.

EMA recomandă vaccinări cu doze booster pentru persoanele care prezintă riscuri medicale sporite din cauza maladiei COVID-19. Această categorie include persoanele de peste 60 de ani şi oamenii cu sisteme imunitare slăbite, scrie agerpres.ro.

De asemenea, ţările Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere şi vaccinarea angajaţilor din sistemul sanitar care sunt mai expuşi în faţa riscului de infectare.

O singură doză cu un ingredient activ va fi suficientă pentru a funcţiona ca vaccin booster, au precizat reprezentanţii EMA.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: