Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane

Sursa foto: Pixabay

Spitalul Județean din Botoșani, unul dintre cele mai mari din Moldova, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Cel mai afectat compartiment este cel de radiologie, unde riscă să rămână doar doi oameni cu 1.500 de prezentări pe zi. Implicațiile pot fi deosebit de grave. 

Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati„ Botoșani este unul dintre cele mai mari unități sanitare din România cu peste 1538 de paturi, având în structrură 47 de secții în 11 locații. Totodată este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate, având în vedere că rețeaua sanitară din județ este precară, cu o criză profundă de medici de familie, iar majoritatea pacienților ajunge de multe ori direct în Unitatea de Primire a Urgențelor. În aceste condiții, de câțiva ani, spitalul județean din Botoșani se confruntă cu o criză constantă de medici pe diferite specializări, dar mai ales la spitalele subordonate din județ. În plus, criză de medici este la Unitatea de Primiri Urgențe. Situația a ajuns critică în ultima perioadă, la Radiologie, un departament esențial pentru activitatea spitalului, dar mai ales pentru pacienți. Este locul unde se fac radiografii, CT-uri, RMN-uri și tot ce ține de imagistica necesară diagnosticării pacienților. Situația este atât de gravă încât spitalul riscă să intre în colaps. S-a pus problema solicitării sprijinului de la Ministerul Sănătății.

Cu un val de pacienți zilnic, mai ales la Urgențe, serviciul de Radiologie al Spitalului Județean este esențial. Cu ajutorul rezultatelor obținute fie la CT, RMN sau ecograf pacienții pot fi diagnosticați corect și tratați, sau în multe cazuri le poate fi salvată viața. Situația este însă critică. Radiologia ar trebui să aibă 12 angajați pentru a funcționa normal. În prezent, are doar trei. Aceștia trebuie să facă față unui val de 1.500 de pacienți zilnic. Unul dintre aceștia vrea să-și dea demisia, fiindcă se teme de malpraxis, în condițiile existente. Cu alte cuvinte,  vor mai rămâne doar doi radiologi, iar spitalul riscă să intre în colaps. Sunt situații halucinante în care medicii fac interpretările de la domiciliu.

”Nu sunt medici radiologi care să interpreteze radiografii, ecografii, computer tomograf. Sunt situații mai dificile în care interpretarea o face medicul de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef UPU Botoșani.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că activitatea la Radiologie se face doar într-o singură tură, iar pentru asigurarea gărzii sunt chemați medici și din alte spitale. În plus, mulți pacienți preferă să meargă la privat, în loc să aștepte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: