UPDATE Greva generală din educaţie intră în a treia săptămână. Noi negocieri la Ministerul Educaţiei

foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
foto: Facebook / Federatia Sindicatelor

UPDATE ORA 10:45

O întâlnire întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar va avea loc, marţi, de la ora 11.00. Se va discutab despre demersurile necesare pentru adaptarea calendarelor de desfăşurare a activităţilor de final de an şi a calendarelor examenelor naţionale, în contextul generat de protestul personalului din învăţământul preuniversitar.

”Astăzi, 6 iunie 2023, începând cu ora 11.00, la invitaţia Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educaţiei va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ”, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că ”întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfăşurare a activităţilor de final de an şi a calendarelor examenelor naţionale, în contextul generat de protestul personalului din învăţământul preuniversitar”.

Greva din învăţământ a intrat în cea de-a treia săptămână.

Potrivit calendarelor examenelor naţionale, Bacalaureatul ar trebui să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În 26 iunie ar trebui să înceapă probele scrise ale examenului.

Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie, scrie news.ro.

UPDATE ORA 9:40

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, consideră că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, însă ar trebui să fie găsită o soluţie de „compromis” astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, iar elevii să nu fie afectaţi.

„Sigur că este îndreptăţită (n.r. greva profesorilor), sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special – un profesor debutant 2.400 de lei….Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să de examenele în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale. (…) Sunt de acord cu greva profesorilor. Este sută la sută îndreptăţită. Toată lumea este solidară, toţi suntem convinşi că şcoala trebuie să îşi revină şi îşi revine doar în situaţia în care vom avea profesori buni în sistem”, a declarat Cristache pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, profesorii buni ar veni în sistemul de educaţie dacă salarizarea ar fi una corespunzătoare.

„Dar este nevoie de un compromis pentru o perioadă scurtă de timp. Acesta a fost mesajul meu. Am ieşit alături de profesori primul. (…) Avem nevoie de profesori buni în sistem. Pentru aceasta trebuie să îi atragi pe viitorii absolvenţi. (…) Este clar că cel puţin astăzi şi mâine greva va continua”, a mai susţinut reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Ştire iniţială

Greva generală din educaţie intră, astăzi, în a treia săptămână. Deşi au salariile mărite din această lună, sindicatele sunt nemulţumite că principala lor revendicare privind salariul debutantului nu este garantată de guvern.

Executivul consideră, însă, că a îndeplinit toate solicitările greviştilor şi a încheiat orice negociere. Între timp, incertitudinea se accentuează pentru elevii din anii terminali care trebuie să susţină examenele naţionale. Cătălina Creţu relatează.

Conform actualului calendar, Bacalaureatul ar trebui să înceapă lunea viitoare, iar Evaluarea Națională peste încă o săptămână. Perioada de încheiere a mediilor la anii terminali și cea de înscriere la bacalaureat au fost deja prelungite până vineri.

În acest context, ministrul educației, Ligia Deca, a rugat cadrele didactice să revină la catedră și le-a explicat că după aplicarea măririi salariale oferite de Guvern, de la 1 iunie, 1.000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, salariul mediu din educație ajunge la 8.500 de lei brut. Vor fi apoi trei etape de creștere, astfel încât se va ajunge ca salariile de bază din educație să pornească de la cel mediu pe economie.

Sindicatele nu acceptă această eșalonare și cer în continuare ca majorările să fie aplicate în totalitate din această lună. În plus, îi cer Guvernului să garanteze printr-un act normativ salariul profesorului debutant. În lipsa unui compromis, continuarea grevei riscă să amâne examenele naționale și să prelungească anul școlar, informează rador.ro.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL